Svijet     | 14.06.2018. 16:33 |

Božinović: Zaštita granica prioritet EU, ali i pomoć policijama Albanije i BiH

FENA Agencije

BUKUREŠT, 14. lipnja (FENA) - Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je u četvrtak u Bukureštu da je zaštita granica prioritet Europske unije, ali i da se moraju učiniti napori kako bi se pomoglo jačanju policijskih snaga Albanije i BiH, prijateljica Salzburškog foruma, kojima prolazi glavnina novog migrantskog vala.

Uoči Foruma Božinović je održao i bilateralni sastanak s austrijskim kolegom Herbert Kickleom s kojim se usuglasio da cijela Europa mora zajednički raditi kako se ne bi ponovila najveća migrantska kriza iz 2015.

U izjavi Hini Božinović je naglasio kako je smisao sastanka te neformalne skupine zemalja srednje i istočne Europe koja potiče suradnju u pitanjima vezanim za unutarnju sigurnost bila "rasprava o pitanjima od zajedničkog interesa, prije svega migracijama koje sve više zauzimaju vrh dnevnih redova svih institucija Europske unije i drugih pridruženih foruma".

"S austrijskim kolegom Kicklom razgovarao sam o predstojećem austrijskom predsjedanju gdje mi je ukazao na činjenicu da će prioritet predsjedanja naših prijatelja iz Austrije biti na zaštiti vanjske granice Europske unije. To je ujedno i hrvatski interes jer Hrvatska ima najdužu kopnenu granicu EU prema državama ne članicama", kazao je Božinović.

Dodao je da je na Forumu podržano jačanje europske granične i obalne službe, "ali i sve ono što Komisija pokušava dogovoriti ovih dana kako bi ojačala kapacitete EU u borbi prije svega protiv ilegalnih migracija".

Istaknuo je i da je "vrlo optimističan nakon sastanka", među ostalim i jer je prihvaćen hrvatski naglasak iz razgovora s austrijskim ministrom Kickelom da u zaštitu od ilegalnih migracija treba uključiti i države s tako zvane Balkanske rute, prije svega Albaniju i Bosnu i Hercegovinu

Tim državama, dodao je, "treba pomoći da ojačaju svoje kapacitete graničnih službi i prilagode svoje zakonodavstvo europskom".

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

EU najavila podršku za projekat vrijedan 6,4 miliona eura, za jačanje upravljanja granicama

Njemačka planira proširiti granične kontrole s Poljskom, Češkom i Švicarskom

Slovenija planira nadzor na granicama produljiti do ljeta 2024.

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom