Svijet     | 14.06.2018. 16:10 |

Rusija najavila osvetničke mjere zbog norveškog pozivanja američkih marinaca

FENA Internet

OSLO, 14. juna (FENA) - Rusija je u četvrtak najavila osvetničke mjere zbog plana Norveške da više nego udvostruči broj američkih marinaca razmještenih u toj zemlji.

Oslo je objavio u utorak da će zatražiti od Sjedinjenih Država, saveznika u NATO-u, da pošalju 700 marinaca da se obučavaju u Norveškoj od 2019. godine, u poređenju sa sadašnjih 330 i da će dodatne trupe biti razmještene duž ruske granice.

- To čini Norvešku manje predvidivom i moglo bi izazvati rastuće napetosti, pokrećući trku u naoružanju i destabilizirajući situaciju u sjevernoj Evropi - navodi ruska ambasada u Oslu u saopćenju na svojoj Facebook stranici.

- Mi to smatramo očigledno neprijateljskim potezom i to neće ostati bez posljedica - navodi ambasada.

Oslo je sve zabrinutiji Rusijom otkako je Moskva anektirala Krim od Ukrajine u 2014., istovremeno naglašavajući da ne smatra svog mnogo većeg susjeda direktnom prijetnjom.

Američki marinci trebali bi otići do kraja ove godine nakon što je početni kontingent stigao u januaru 2017. radi obuke u zimskim uslovima. Oni su prvi strani vojnici u Norveškoj od Drugog svjetskog rata.

U srijedu je ruska Sjeverna flota pokrenula velike mornaričke vježbe u arktičkom Barentsovom moru. Norveška će u ovoj godini biti domaćin najvećih manevara NATO-a u deceniji, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov

U ruskom raketnom napadu na Harkov povrijeđeno šest osoba

Šojgu: Rusija intenzivira napade na ukrajinska skladišta sa oružjem

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta