Bosna i Hercegovina     | 17.06.2018. 10:51 |

Brigadir Jeftenić o značaju kadrovskog zanavljanja OSBiH

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 17. juna (FENA) - Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine (MOBiH) raspisalo je nedavno interni oglas za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu (PVS) u početnom činu podoficira Oružanih snaga BiH (OSBiH), koji je otvoren do kraja juna tekuće godine.

Oglas je raspisan u skladu s petogodišnjim planom za popunu OSBiH i dio je kontinuiranog procesa kadrovskog zanavljanja u skladu sa Zakonom o službi u OSBiH i     novim Pravilnikom o prijemu u vojnu službu, a u širem kontekstu i s misijom OS, odnosno 'Pregledom odbrane' i Odlukom Predsjedništva BiH o veličini, strukturi i lokacijama OSBiH, kojima je predviđen broj od 9.200 profesionalnih vojnih lica u sastavu OS (vojnika, podoficira i oficira).

Iz MOBiH-a navode da je nedavno završen konkurs za prijem mladih vojnika u OSBiH, te da će u augustu biti raspisan javni oglas za prijem kandidata u početnom činu oficira (potporučnika) u PVS OSBiH, a na koji se mogu prijaviti kandidati iz civilstva, kao i vojnici i podoficiri koji su već u sistemu odbrane.   

Referirajući se na interni oglas za prijem kandidata u PVS u početnom činu podoficira (vodnika), brigadir Siniša Jeftenić iz Sektora MOBiH za upravljanje personalom pojašnjava da se radi o oglasu na koji se mogu prijaviti vojnici OSBiH koji su u profesionalnoj vojnoj službi, te da je raspisan za upražnjena formacijska mjesta u skladu s planom popune OS.

- S obzirom na to da je u aprilu usvojen novi Pravilnik o prijemu u vojnu službu, novim kriterijima za prijavljivanje na interni oglas, između ostalog, predviđeno je da kandidati/vojnici u profesionalnoj vojnoj službi provedu najmanje jedan ugovorni period (tri godine), da u posljednja dva službena ocjenjivanja imaju ocjenu ‘odličan’ i da su uspješno završili kurs za vođe, te da im nije izrečena disciplinska kazna za težu povredu vojne discipline - precizirao je brigadir Jeftenić u kraćem razgovoru za Fenu.

Dodao je da je predviđena popuna upražnjenih podoficirskih pozicija za 13 pripadnika OSBiH iz reda bošnjačkog naroda, 12 iz reda srpskog naroda i pet iz reda hrvatskog naroda, te da je interni oglas rapisan 8. juna i da je otvoren 21 dan, a da je prijem kandidata u PVS u činu podoficira planiran za 31. decembar o. g.

Jeftenić navodi kako procedura prijema u ovom slučaju podrazumijeva da nakon okončanja zaprimanja prijava u centrima za regrutaciju i tranziciju u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli i Čapljini, slijede određene faze testiranja i osnovna podoficirska obuka za kandidate koji budu zadovoljili predviđene uvjete.

U osvrtu na konkurs MOBiH-a otvoren krajem aprila ove godine, podsjetio je kako se za prijem mladih vojnika u OSBiH na ukupno 815 pozicija prijavilo 1.638 kandidata, od kojih je testirano 1.385, a na intervju pozvana 1.173 kandidata, koji su uspješno prošli odgovarajuća testiranja/eliminacione pragove, uključujući provjeru fizičke spremnosti putem sklekova, trbušnjaka i trčanja na 3.200 metara.

- Prva grupa kandidata bi trebala pristupiti osnovnoj tromjesečnoj obuci već 9. jula - kazao je Jeftenić, navodeći da bi do kraja godine mladi vojnici trebali biti primljeni u PVS, te da se realizacija spomenutih konkursa, za vojnike i podoficire, uključujući i konkurs za oficire 'kreće' u okviru projiciranog brojnog stanja OSBiH.

Istovremeno, najavio je da će nova/peta klasa mladih oficira, njih 64 koji su na obuci, biti primljeni u vojnu službu s 1. decembrom o. g. te upućeni u jedinice OSBiH s početnim oficirskim činom - potporučnika.

- Velika je fluktuacija kadrova u OSBiH (odlazak u penziju ili na lični zahtjev), te se, stoga, popuna mora vršiti u kontinuitetu, kako bi se osiguralo neometano izvršavanje misija OSBiH u skladu sa Zakonom o odbrani BiH - kazao je brigadir Siniša Jeftenić u razgovoru za Fenu, referirajući se na ključne aktivnosti na planu zanavljanja sastava OSBiH kako je to definirano u spomenutim zakonskim i podzakonskim aktima. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Položeno cvijeće na Kovačima u okviru obilježavanja 32. godišnjice formiranja Armije RBiH 

Pripadnici Oružanih snaga BiH kreću u potragu za nestalim Dragom Tanaskovićem

NATO podržava kontinuiranu obuku Oružanih snaga BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'