Bosna i Hercegovina     | 14.06.2018. 16:24 |

Nastavak aktivnosti na uređenju lokaliteta Kalin hadži Alijine džamije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. juna (FENA) - Predstavnici Vakufske direkcije i sarajevske Općine Centar razgovarali su o uređenju lokaliteta Kalin hadži Alijine džamije, a dogovoreno je da će se raditi na izradi projekta odnosno plana konzervacije te da će potom pristupiti konzervaciji arheoloških ostataka i samog lokaliteta.

- Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS će uraditi projekt konzervacije. Sudionici sastanka suglasni su da se projektu konzervacije mora pristupiti u što kraćem roku da eventualno ne bi došlo do zatrpavanja određenih arheoloških iskopina uslijed vremenskih uvjeta, te da svi zajednički moraju uložiti dodatne napore da radovi na konzervaciji započnu što prije - saopćeno je iz Općine Centar.

Istaknuto je da će, dok lokalitet Kalin hadži Alijine džamije trajno ne bude riješen, Općina Centar obezbijediti da se taj prostor na adekvatan način ogradi i uredi s obzirom da je u samom centru grada odnosno na turističkim rutama.

Sastanak je održan na inicijativu Vakufske direkcije i Općine Centar, a prisustvovali su direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović sa saradnicima, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić sa saradnicima, sekretar Muftijstva sarajevskog Rijad Delić, direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS Nervin Dacić, te predstavnici Društva arheologa koji su vršili arheološka istraživanja na tom lokalitetu.

Kalin hadži Alijina džamija sagrađena je 1535. godine, a srušena je 1947. godine. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

U Ambasadi Italije upriličen prijem za srednjoškolce, sportiste koji idu na sportske igre u Italiji

Delegacije NS BiH i Općine Centar razgovale o lokaciji za izgradnju nacionalnog stadiona

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'