Bosna i Hercegovina     | 14.06.2018. 15:54 |

Sjećanje na novinara 'Mladine' Ivu Štandekera, ubijenog na Dobrinji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. juna (FENA) - Polaganjem cvijeća na spomen - ploču u naselju Dobrinja i odavanjem počasti danas je obilježena 26. godišnjica pogibije slovenskog novinara Ive Štandekera, stradalog od agresorske granate ispaljene sa Veljina.

Cvijeće na spomen - ploču ubijenom slovenskom novinaru položile su delegacije Općine Novi Grad Sarajevo sa načelnikom Semirom Efendićem i pomoćnikom načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Hamdijom Dizdaroma, Ambasade Republike Slovenije u BiH sa Zoricom Bukinac, Slovenskog društva "Cankar".

- Štandeker je u 31. godini smrtno ranjen na pješačkom mostu u blizini dobrinjske ratne bolnice. Iako se pokušalo doći do bolnice na Koševu, kako mnogi tvrde, vojnici na agresorskom punktu na Mojmilu to nisu dozvolili, pa je teško ranjeni novinar upućen na Ilidžu, odatle na Pale gdje je uslijed obilnog krvarenje i umro. Tom prilikom ranjena je i fotoreporterka 'Newsweeka' Jane Schneider - saopćila je Pres služba Općine Novi Grad Sarajevo.  

Na spomen - ploči na Dobrinji uklesana je rečenica "Volim gradove i mrzim kad ih neko napada", koju je Štandeker napisao u svom zadnjem izvještaju a oslikava njegov novinarski senzibilitet i odnos prema ratu.

Značaj njegovog izvještavanja i širenja istine bio je veći što je nedjeljnik 'Mladina' (za koji je u to vrijeme izvještavao) imao publiku u regiji, uključujući i Srbiju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Općina Novi Grad: Potpisani ugovori za sufinansiranje troškova poslovanja početnika u biznisu

Općina Novi Grad - Potpisani ugovori za stipendiranje uspješnih sportista, učenika i studenata

Općina Novi Grad Sarajevo - Po 500 KM za još 43 porodice sa blizancima, trećim i više djece

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom