Bosna i Hercegovina     | 14.06.2018. 13:54 |

Sniženje goriva u FBiH za pet do deset feninga po litru (VIDEO)

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 14. juna (FENA) - Cijene goriva u Federaciji Bosne i Hercegovine od sutra treba da budu niže za pet do deset feninga po litru. Do kraja sedmice, trebalo bi da budu snižene na svim pumpama.

To je najavio federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović na pres-konferenciji u Sarajevu, održanoj tokom sjednice Federalne vlade, naglašavajući da je do sada 270 od ukupno 680 pumpnih stanica u FBiH, dakle više od 40 posto, zatražilo sniženje. Rok za obradu zahtjeva je tri dana.

Ministar Vujanović je također napomenuo da je Federalna vlada na današnjoj sjednici prihvatila informaciju o aktivnostima koje je poduzelo Ministarstvo trgovine s ciljem osiguranja ekonomski opravdane visine marže u maloprodajnim cijenama naftnih derivata u Federaciji BiH.

Podsjetio je na ovosedmični sastanak u Mostaru s rukovodećim predstavnicima najznačajnijih prometnika naftnih derivata u FBiH, na kojem su distributeri izrazili spremnost i volju da zaustave daljnji rast cijena i preispitaju sve troškove njihovog poslovanja s ciljem snižavanja maloprodajnih cijena na benzinskim pumpama u FBiH, u rasponu od pet do deset feninga po litru.

Na sastanku je analizirano sve što je dovelo do prethodnog povećanja cijena, ekonomski parametri koji su prometnike naftnim derivatima naveli na to i drugi razlozi te mogućnosti šta dalje činiti.

- Divljanje cijena barela i jačanje dolara došlo je nakon inauguracije u Rusiji te najave konfrotacije Rusije i SAD-a. Došlo je do rasta tečaja dolara. Mi smo se maksimalno nadovezali na promjenjivi dio koji sugeriše visinu marže i tražili smo da maksimalno reduciraju svoje proizvodne troškove. Distributeri su govorili o svojim troškovima, kreditnim zaduženjima i ambicijama da šire poslovanje, kazavši kako je trenutna marža njima minimalna, ali smo im kazali da potrošači žele da se poštuje ekonomska realnosti, a to je da smo u zemlji koja ima ovakvu kupovnu moć. Ambicija i želja je da Vlada FBiH apsolutno artikulira sve ono što javnost želi - riječi su ministra Vujanovića.

Predstavnici Federalnog ministarstva trgovine prezentirali su distributerima podatke o prosječnim maloprodajnim cijenama naftnih derivata na benzinskim pumpama u periodu januar - maj 2018. godine, navedeno je također u prezentiranoj informaciji Vladi.

Naveden je i dojučerašnji podatak prema kojem je Federalno ministarstvo trgovine zaprimilo do 13. juna oko 200 OPC i OPM obrazaca na kojima je prijavljeno sniženje maloprodajnih derivata na benzinskim pumpama u FBiH u rasponu od pet do deset feninga.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1878

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1ubGwET6pwVFWWC9dI_Je93cw-4Bn9pWa?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U februaru industrijska proizvodnja u FBiH porasla 6,1 posto

U Federaciji BiH inflacija u februaru 0,6 posto, na godišnjem nivou 1,1 posto

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo