Bosna i Hercegovina     | 14.06.2018. 13:22 |

Počela implementacija projekta o upravljanju kadrovima u državnoj službi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. juna (FENA) - Državni koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan i direktor Infodoma Alan Ćatić potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o implementaciji Projekta ''Unapređenje informacionog sistema u Agenciji za državnu službu Federacije BiH, Agenciji za državnu upravu Republike Srpske i Pododjeljenju za ljudske resurse Brčko Distrkta BiH''.

Specifična svrha projekta je osigurati efikasnije, modernije i pravovremeno upravljanje ljudskim potencijalima u organima državne službe Federacije BiH, RS-a i Brčko Distrkta BiH putem informacionih tehnologija.

- Svaka agencija koristi različite informacijske sisteme. Međutim, informacioni sistemi koji se koriste u ADS FBiH i Pododjeljenju za ljudske resurse BD BiH su već zastarjeli i bez mogućnosti nadogradnje, tako da je potrebna uspostava potpuno novog sistema koji bi olakšao i automatizirao cjelokupne HR procese službi koje se bave upravljanjem ljudskih resursa, naravno uz adekvatnu migraciju podataka iz postojećih sistema. U RS, gdje funkcionalan sistem za upravljanje ljudskim resursima postoji, planiraju se implementirati nedostajući moduli, odnosno moduli koji podržavaju funkcije zapošljavanja, osposobljavanja i usavršavanja - kazao je Ćuzulan.

Direktor Infodoma naglasio je da projekt treba da doprinese efikasnijoj javnoj upravi kada je u pitanju modernizacija načina vođenja evidencije državnih službenika i generalno upravljanje ljudskim resursima.

- Razvijanje elektronskog registra državnih službenika će unaprijediti strateško povezivanje svih institucija s agencijama za državnu službu/upravu te omogućiti brzu razmjenu informacija o broju uposlenih kao i o njihovim stručnim kvalifikacijama. S podacima o stažu svakog državnog službenika, institucije će moći da efikasnije planiraju buduća zapošljavanja, odlaske u mirovinu ili preraspodjelu postojećih službenika u svakoj od institucija - rekao je Ćatić.

On je dodao da će ovaj prijekt doprinijeti transparentnosti planiranja i provođenja konkursnih procedura u javnoj upravi i pospješiti nivo povjerenja u same institucije kada je u pitanju efikasno upravljanje ljudskim resursima.

Projekat realizuju Infodom i Lanaco, a vrijednost ugovora je 812.394,86 KM s PDV-om, saopćeno je iz Ureda koordinatora za reformu javne uprave.

Implementacija će trajati 18 mjeseci.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sindikati državnih službenika KS i institucija BiH dogovorili saradnju

Spremaju se izmjene Uredbe o pravilima postupka za disciplinsku odgovornost

Sprečavanje korupcije zahtijeva snažno pravosuđe, nove tehnologije i zakone

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu