Bosna i Hercegovina     | 13.06.2018. 18:21 |

Susret Minasija i Kazazovića povodom rastućeg interesovanja za italijanski jezik

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. juna (FENA) - Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi susreo se danas s ministrom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvirom Kazazovićem povodom rastućeg zanimanja za italijanski jezik.

Ambasador Minasi je zahvalio ministru Kazazoviću na kontinuiranoj podršci u promociji italijanskog jezika, posebno u svjetlu prvog Kongresa italijanista Bosne i Hercegovine održanog proteklog marta u Zenici, na kome su se, po prvi put, okupili svi profesori italijanskog jezika i delegacije studenata i srednjoškolaca koje izučavaju taj jezik, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.

Također, ambasador Minasi je zahvalio ministru i za podršku pruženu u senzibiliziranju škola koje su, zahvaljujući podršci Ambasade Italije u Sarajevu i Intesa Sanpaolo Banke BiH, besplatno mogle uživati u izložbi “Vedute Venecije” iz zbirke umjetnina Intese Sanpaolo, postavljenoj u Vijećnici.

Susret je bio prilika za još jedno potvrđivanje važnosti Mastera iz Ljudskih prava ERMA koji finansira Evropska unija, uz godišnji doprinos Vlade Italije u iznosu od 150.000 eura, a koji su zajednički pokrenuli i organizirali  univerziteti u Sarajevu i Bolonji 2001. godine.

Ministar Kazazović i ambasador Minasi dogovorili su i tri dodatna projekta. Prvi se tiče razmjene eksperata specijaliziranih za sistem naizmjenične izobrazbe škola-posao, odnosno dvojnog sistema obrazovanja i predviđa, za nastupajuću jesen, posjetu visokospecijaliziranih italijanskih stručnjaka iz italijanskih regija, najnaprednijih u ovom polju.

Dogovoreno je i da bude pokrenuto eksperimentalno dvojezično izvođenje nastave pri Prvoj i Drugoj gimnaziji u Sarajevu, u kojima se italijanski izučava već duži niz godina.

Treća tačka će biti uvođenje nastave iz italijanskog jezika u osnovne škole, a ministarstvo je danas uputilo svim osnovnim školama upitnik o iskazivanju interesa za italijanski jezik. Na osnovu odgovora, italijanski jezik će biti uveden kao drugi strani jezik, među ostalim nastavnim predmetima.

Italijanska poduzeća zapošljavaju više od 10.000 osoba u Bosni i Hercegovini i Italija je tradicionalni kulturni partner Bosne i Hercegovine. Projekti o kojima se razgovaralo, stoga, prirodno su proširenje već uspostavljenih veza.

U Republici Srpskoj, italijanski jezik se već nekoliko godina izučava u osnovnim školama, kao što je slučaj i u Hercegovini, posebno u općinama koje gravitiraju Međugorju, gdje je protok religioznog turizma već učinio da italijanski jezik postane službenim jezikom komuniciranja.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ambasada Italije i Klas čuvaju sjećanje na Italijana koji je poginuo dopremajući opremu

Osnovano Udruženje italijanskih privrednika u BiH

Predstavnici Ambasade Italije posjetili Poreznu upravu FBiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta