Bosna i Hercegovina     | 13.06.2018. 19:05 |

Bihać - 'Otvoreni predškolski dvočas' ukazuje na problem predškolskog programa

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BIHAĆ, 13. juna (FENA) - Organizacija Save the Children, u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona, priredila je događaj „Otvoreni predškolski dvočas“ u posebno osmišljenoj učionici koja je bila postavljena ispod velikog šatora na glavnom trgu u centru Bihaća.

Događaj je priređen prvenstveno za buduće prvačiće koji nisu imali priliku pohađati neku od predškolskih ustanova i bili su uskraćeni za predškolski program.

Iako je zakonom obavezan za svu djecu u godini pred polazak u školu, predškolski program se, nažalost, u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine ne sprovodi, a takav je slučaj u Unsko-sanskom kantonu.

U tom kantonu je donesen odgovarajući zakon u skladu s Okvirnim zakonom u BiH, ali do sada za te namjene nisu bila usmjeravana budžetska sredstava.

S ciljem da se ovakva nepovoljna situacija od naredne godine popravi, istovremeno s manifestacijom „Otvoreni predškolski dvočas“, u sali Skupštine USK je upriličen i okrugli stol za stručnu javnost, na kojem je učešće uzeo i ministar obrazovanja USK Muhamed Ramić.

- Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta podržava ovaj projekat kako bi sva djeca dobila obavezan predškolski program u trajanju od tri mjeseca u godini pred polazak u školu. Meni je drago se u to uključila i organizacija Save the Children koja će opremiti učionice i obezbijediti opremu u tu svrhu - naglasio je ministar.

Predškolski odgoj i obrazovanje predstavljaju temelj za uspjeh i razvoj svake ličnosti. Od prve do šeste godine razvija se preko 85 posto moždanih sinapsi kod djeteta i to je period kada se oblikuju temelji ličnosti. Od toga direktno zavisi budući uspjeh u školi, mentalni i emotivni razvoj, želja za znanjem i učenjem, odnos prema drugima, kreativnost, pa čak i zdravstveno stanje.

Ulaganje u predškolsko obrazovanje je ulaganje u budućnost društva. Nažalost, po učešću djece u predškolskim programima, naša zemlja je na zadnjem mjestu u Evropi, ali je od donošenja Okvirnog zakona o obaveznom predškolskom programu u Bosni i Hercegovini, broj djece u porastu. 

Direktor implementacije programa u organizaciji Save the Children Ahmed Pjano ističe da je ovo dio kampanje kojom se želi skrenuti pažnja šire javnosti na značaj predškolskog obrazovanja kao temeljnog obrazovanja djece.

Najčešći razlozi za diskriminaciju djece u pristupu predškolskim programima su siromaštvo, udaljenost mjesta stanovanja, invaliditet ili poteškoće u razvoju, nedostatak roditeljskog staranja ili pripadnost manjinama (naročito romskoj manjini). 

Organizacija Save the Children kroz projekt „Svako djete #bezizuzetka", provodi aktivnosti i inicijative s ciljem da sva djeca ostvare svoje pravo na dobar start u životu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Reisu-l-ulema na obilježavanju 30 godina Muftijstva bihaćkog: Vjerujemo u sebe i svoju budućnost

Save The Children: Posljedice klimatskih promjena dovele do gladi među više od 27 miliona djece

Save the Children: Podrška dnevnim centrima za djecu u riziku je ulaganje u budućnost

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana