Svijet     | 13.06.2018. 16:24 |

Timmermans: Poljska se još nije bavila ključnim evropskim brigama

FENA Internet

STRASBOURG, 13. juna (FENA) - Poljska se nije bavila ključnim brigama Evropske komisije oko nezavisnosti njenih sudova, izjavio je u srijedu prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans, dodajući da će otputovati u Varšavu naredne sedmice radi razgovora s dužnosnicima te zemlje.

Govoreći u Evropskom parlamentu, Timmermans je izjavio da amandmani koje je uvela vladajuća Stranka prava i pravde (PIS) na njenu reformu pravosuđa nisu dovoljni i da poljska reforma još predstavlja rizik podrivanja demokratske podjele vlasti, koja je temeljna evropska vrijednost.

- Sa žaljenjem vas mogu obavijestiti da se uprkos tim zakonskim izmjenama, ključnim brigama koje je komisija navela u nedavnom prijedlogu nije bavilo - izjavio je Timmermans u parlamentu.

Timmermans je kazao da se poljske vlasti trebaju hitno baviti rizikom nanošenja nepopravljive štete Vrhovnom sudu, u kome bi do 40 posto sudaca moglo biti prisiljeno na penzionisanje do 3. jula u okviru reforme, a bit će zamjenjeni kandidatima pravosudnog tijela kojim sada dominira vladajući PiS.

 - Rizik nanošenja nepopravljive štete potpuno je vidljiv. Od 3. jula, 27 od 72 suca Vrhovnog suda bit će suočeno s rizikom prinudnog penzionisanja - izjavio je Timmermans.

Kako je kazao, prinudno penzionisanje tih sudaca Vrhovnog suda predstavljat će nepovratno kršenje vladavine zakona, a Europska komisija trenutno analizira to pitanje, prenosi Reuters.

 

 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Trump poručio Dudi da je "u potpunosti iza Poljske"

Poljska će primiti prvu uplatu iz fonda EU za oporavak 15. aprila

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana