Bosna i Hercegovina     | 13.06.2018. 14:52 |

SSVOONK BiH upozorava na težak položaj radnika u obrazovanju i kulturi

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 13. juna (FENA) - Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK BiH) insistira na povećanju plaća, odnosno poboljšanju ekonomsko-socijalnog statusa radnika u oblastima obrazovanja i kulture u Federaciji BiH, te, istovremeno, poziva sve kantonalne vlade da urgentno otvore pregovore i socijalni dijalog sa sindikalnim predstavnicima.

Čelnici SSVOONK-a BiH danas su na pres-konferenciji u Sarajevu upozorili da će, ukoliko izostane spremnost nadležnih vlasti da se angažiraju na poboljšanju statusa u spomenutim oblastima, biti prinuđeni pristupiti organiziranju protesta i štrajkova kao metoda sindikalne borbe.

- Nije nam u interesu da se u ovo osjetljivo vrijeme naši zahtjevi riješavaju protestima i štrajkovima, ali ako ne bude spremnosti od vlada da stvari riješavamo 'za stolom', mi smo spremni zajedno s našim partnerima i kolegama iz sindikata osnovnog i visokog obrazovanja i za takve oblike borbe - istaknuo je predsjednik SSVOONK-a BiH Admir Terzić.

Istovremeno, izrazio je nezadovoljstvo zbog, kako je rekao, izuzetno niskih plaća profesora i radnika s visokom stručnom spremom u ustanovama kulture, bez obzira što su u međuvremenu potpisani kolektivni ugovori u svim kantonima u kojima djeluje SSVOONK BiH.

Radi se o, kako je kazao, udaru na dostojanstvo svakog prosvjetnog radnika, kao i na dignitet struka kojima članovi spomenutog sindikata pripadaju.

- Naše temeljno opredjeljenje je da sve naše zahtjeve najprije pokušamo realizovati kroz pregovore i socijalni dijalog - precizirao je predsjednik SSVOONK-a BiH.

Predsjednik Kantonalnog odbora (KO) SSVOONK-a Unsko-sanskog kantona (USK) Samir Fajić ukazao je na izuzetno tešku situaciju u kojoj se nalaze prosvjetni radnici u tom kantonu, podsjećajući da su tamo od 2. juna 'na snazi' svakodnevni štrajkovi upozorenja u trajanju od pola sata.

Po njegovim riječima, neophodno je, između ostalog, pristupiti izmjenama Kolektivnog ugovora u pogledu priznavanja ukupnog radnog staža u obračun minulog rada, kao i primjeni Pravilnika o napredovanju u formi u kojoj je dogovoren, te definiranju sporazuma ili plana isplate određenih dugovanja i naknada.

Brojni su problemi prisutni i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) o čemu je govorila predsjednica KO SSVOONK-a HNK-a Edina Čomić, navodeći da ni nakon štrajka upozorenja 8. maja nije došlo do poboljšanja stanja.

Upozorila je da zakon o srednjoškolskom obrazovanju i odgoju u tom kantonu 'koči' uvođenje određenih pravilnika, te da je nužno pristupiti njegovoj izmjeni, kao i izmjeni zastarjelih pedagoških standarda.  

Referirajući se na situaciju u Posavskom kantonu, Stjepo Pejić je uime Sindikata srednjeg obrazovanja i odgoja u tom kantonu osudio, kako je ustvrdio, neodgovorno ponašanje nadležnih i odlaganje povećanja plaća, iako je u vezi s tim postignut dogovor i za tu svrhu osigurana sredstva.

Pejić je kazao kako je izigran dogovor vlade i sindikata, te najavio održavanje protesta 21. juna ispred zgrade Vlade Posavskog kantona.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sindikat srednjeg obrazovanja KS poručuje: Dogovor ili radikalne mjere sindikalne borbe

KO SSVOONK-a BiH KS - Zastoj u pregovorima u vezi s potpisivanjem novog Kolektivnog ugovora

SSVOONK BiH - Da obrazovanje i kultura budu od posebno društvenog značaja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu