Bosna i Hercegovina     | 13.06.2018. 14:49 |

Vlasti SR Njemačke izručile Milorada Obradovića, osumnjičenog za ratne zločine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. juna (FENA) - Vlasti Savezne Republike Njemačke izručile su danas Milorada Obradovića, zvanog 'Stiven' (1967.), osumnjičenog za ratne zločine, koji je krajem prošle godine lociran, identifikovan i lišen slobode u Minhenu.

Osumnjičeni je pravosuđu BiH predan na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Obradović, koji je rođen u mjestu Miska Glava, općina Prijedor, pod istragom je u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je u julu 1992. godine učestvovao u nezakonitom lišenju slobode i mučenju oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava, koji su nakon toga strijeljani i ubijeni na lokalitetu Kipe - Ljubija.

Također, osumnjičeni se tereti da je lično i direktno, pucajući iz vatrenog oružja na stadionu F.K. Rudar, ubio tri civila bošnjačke nacionalnosti.

Pravosuđe BiH je za osumnjičenim Obradovićem tragalo više mjeseci, a postojala su operativna saznanja da se nalazi u inostranstvu.

Tužilaštvo BiH  zahvaljuje pravosudnim i policijskim institucijama SR Njemačke na saradnji i pomoći u realiziranju izručenja.

Zbog navedenog ratnog zločina se u Tužilaštvu BiH i Sudu BiH vodi postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i drugih.

Na zahtjev Tužilaštva BiH do sada je aktivirano i raspisano više desetina međunarodnih potjernica za osumnjičenima za ratne zločine počinjene diljem BiH, a za koje postoje saznanja da se nalaze izvan BiH.

Tužilaštvo BiH, skupa sa partnerskim agencijama u BiH, zemljama regije i diljem svijeta, poduzima aktivnosti na lociranju, lišenju slobode i izručenju osumnjičenih u Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz ove institucije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo