Kultura     | 13.06.2018. 14:03 |

Uručene zahvalnice ljudima koji su u ratu sačuvali građu Historijskog arhiva

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 13. juna (FENA) - Za uloženi napor na spašavanju arhivske građe Historijskog arhiva Sarajevo u maju i junu 1992. godine uručene su zahvalnice Tončiju Grbelji, Mariji Divčić, Muhamedu Musi, Sejdaliji Gušiću, Jovanu Malešiću, Husi Hodžiću i Adnanu Šapčaninu.  

- Zadovoljstvo mi je što danas ovim ljudima mogu izraziti veliku zahvalnost za doprinos koji su dali u očuvanju arhivske građe i to povodom 70 godina uspješnog rada arhiva – izjavio je direktor Historijskog arhiva Sarajevo Fuad Ohranović.

Dodaje da su dobitnici zahvalnica zaslužni, između ostalog, što je sačuvana Orijentalna zbirka Arhiva sa više od 14.000 jedinica, rukopisa koji su nastajali u vrijeme Osmanskog carstva od 1463. do 1878. godine, te manjim dijelom u periodu austro-ugarske uprave.

Time ona spada u najznačajnije zbirke orijentalne arhivske građe u jugoistočnoj Evropi.

Na osnovu predanog rada bivših uposlenika, posebno za vrijeme rata, danas građa tog arhiva stoji na raspolaganju današnjim i budućim istraživačima i naučnicima.

- U Arhivu se čuva historija Sarajeva i Bosne i Hercegovine, te je svjedokom postojanja ljudi i institucija decenijama i stoljećima nakon njihovog odlaska ili prestanka rada  - istakao je Orhanović.

Uručenje zahvalnica održano je povodom 9. juna, Međunarodnog dana arhiva, a u okviru Sedmice arhiva, koja se sutra završava. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Za Dan Sarajeva dodijeljena priznanja i zahvalnice istaknutim antifašistima

Izložba 'Urbani razvoj Sarajeva kroz historiju' u Brusa bezistanu (VIDEO)

Izložba 'Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele' (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta