Svijet     | 13.06.2018. 13:53 |

Salvini: Da Macron pređe s riječi na djela i primi 9.816 migranata

FENA Internet

RIM,  13. juna (FENA) - Italija je srijedu saopćila da je njena odluka da zatvori svoje luke za prihvat nekoliko stotina migranata koji se nalaze na brodu strane nevladine udruge čvrsta i nepokolebljiva, prenosi Reuters i podsjeća da je između Rima i Pariza zbog tog problema izbila žučna rasprava. 

"Nećemo promijeniti naše stajalište o brodovima u vlasništvu nevladinih organizacija (NGO). Brodovi u vlasništvu stranih udruženja i koji plove pod stranim zastavama ne mogu Italiji diktirati imigracijsku politiku", kazao je ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini u razgovoru za list Corriere della Sera.

Francuska je ranije u utorak uputila kritike novoj talijanskoj vladi nazivajući je neodgovornom i ciničnom, nakon što je Rim odbio primiti migrante s Aquariusa, broda u vlasništvu francusko-njemačke humanitarne udruge SOS Mediterranne.

Salvini je zatražio izvinjenje od francuskog predsjednika Emanuela Macrona koji je, kako je naveo, optužio Italiju za cinično, neodgovorno ponašanje.

U odgovoru na kritike francuskog predsjednika, Salvini je  rekao da se Francuska obavezala da primi 9.816 migranata prema distirbutivnoj šemi EU, koja nikada nije zaživjela.

Salvini je rekao da je za tri godine Francuska primila 640 ljudi, prenosi AP.

-Zbog toga ja tražim od predsjednika Macrona da pređe s riječi na djela i sutra ujutru primi 9.816 migranata, koje je Francuska obećala da će primiti kao znak konkretne velikodušnosti, a ne samo riječi- kazao je Salvini.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Salvini: Protesti poljoprivrednika natjerali Evropu da se vrati iz 'ludila'

Salvini optužio EU za sebičnost u migrantskoj krizi

Macron predstavlja novu strategiju Francuske prema Africi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo