Stranačke aktivnosti     | 13.06.2018. 12:50 |

Saopćenje za javnost DF-a

FENA Saopćenje

Duratović pozdravio inicijativu Lige socijaldemokrata Vojvodine i pozvao proevropski blok u borbu za bosanski jezik

Odbornik DF-a u Skupštini grada Prijedora Mirsad Duratović pozdravio je usvajanje amandmana na prijedlog izmjene Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina koji su u Skupštini Srbije predložili poslanici LSV-a (Lige socijaldemokrata Vojvodine) a po kojoj se omogućava upotreba bosanskog jezika u Skupštini Srbije.

Usvajanje ove inicijative u Skupštini Srbije težak je udarac za genocidne intencije negiranja bosanskog jezika u RS-u, smatra Duratović.

Duratović je podsjetio da Bošnjaci u ovom bh entitetu nisu nacionalna manjina, pa ipak unatoč tome vlasti koje nastavljaju genocidni projekat zabranjuju upotrebu bosanskog jezika u institucijama čime se uskraćuju osnovna demokratska prava jednog naroda.

"I vlast i nazovi opozicija u RS-u misli da je zabrana bosanskog jezika u ovom entitetu izraz njihove snage. Međutim, nije riječ o ni o kakvoj snazi, nego nemoći. Jadna je vlast i još jadnija opozicija koja strahuje od jednakopravnosti", rekao je Duratović.

Duratović je kazao kako očekuje od Proevropskog bloka u manjem bosanskohercegovačkom entitetu kojeg čine predstavnici SDP-a , Naše stranke, Demokratske fronte, Nezavisne bosanskohercegovačke liste, SBB-a, Nezavisnog bloka, Brčanskog demokratskog pokreta i Hrvatske stranke, da se snažnije zauzmu u borbi za bosanski jezik u Republici Srpskoj.

"Niko iz ovog bloka po tome pitanju ne bi smio imati nikakve rezerve. Mi u DF-u ih sigurno nemamo. Nadam se da ih nemaju ni ostali", dodao je Duratović.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

DF

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost KO Demokratske fronte USK

DF: Presuda ESLJP po apelaciji Kovačevića simbolizira decenijsku borbu za jednakopravnost građana

Saopćenje za javnost DF

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!