Stranačke aktivnosti     | 13.06.2018. 11:15 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Amir Hadžić: Umjesto radnicima, Vlada povećava konkurentnost gubitaškim firmama

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić po ko zna koji put jučer je pokušao odbraniti neodbranjivo – a to su prijedlozi zakona o doprinosima i o porezu na dohodak.

Osnovom prijedloga Zakona o doprinosima nazvao je proširenje poreske osnovice, da to neće biti samo plata, već i topli obrok, regres i druge naknade. Istovremeno, smanjuje se stopa doprinosa sa 41,5 na 33,5 posto. I za to je rekao da se radi o mjeri koja „ima neutralan fiskalni karakter“.  „To implicira da će ukupna izdvajanja  radnika i poslodavaca ostati u ukupnom iznosu ista, što znači da nema rasterećenja poreza i doprinosa na rad, osim onog dijela radnika koji imaju najniža primanja.

Sama stopa od 0 % za radnike čija su primanja do 700 KM, ne znači i povećanje plata.

Ovo je samo redistribucija opterećenja, oslobađanja tereta za najniža primanja i prenošenje tereta na srednji i viši sloj.

Što je najgore, šalje se jasna poruka da se konkuretnost  zasniva na niskim plaćama (jeftinoj radnoj snazi), na izrabljivanju onih u realnom sektoru u niskoakomulativnim djelatnostima“, kaže Amir Hadžić iz Naše stranke.

Premijer je rekao da se takvim potezom „otvara prostor za povećanje plata“  onim radnicima koji imaju najniža primanja. Hadžić, međutim, kaže da samo neoporezivanje ne znači da će poslodavci povećati plate radnicima: „To se moglo uraditi na način da država ubere taj porez i direktno vrati radnicima, tako da to nije samo dobra volja poslodavaca.“

BiH je država niskog dohotka, zbog čega se i dešava masovni egzodus, a ovim pristupom će se samo pospješiti iseljavanja radno sposobnog stanovništva.

Konkurentnost se povećava znanjima, ekonomskim slobodama, vještinama, društvom bez korupcije, izgrađenim institucijama, pojednostavljenim propisima, vladavinom prava, itd.

„Što mi danas imamo, potpuno je u suprotnosti liberalnom ekonomskom tržištu, gdje zbog postojanja ortačkog kapitalizma i ostanka na životu privrednih subjekata koji ne mogu izdržati konkurenciju, porezna opterećenja se svaljuju na ono malo konkurentne privrede“, mišljenja je Hadžić. 

Radi se, ukratko, o još jednom pokušaju zamazivanja očiju radnicima pred izbore. Umjesto njihove bolje konkurentnosti na tržištu rada, Vlada povećava konkurentnost gubitaškim firmama da opstaju zahvaljujući jeftinoj radnoj snazi.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke Zenica

Edin Forto: BiH će nadživjeti sve koji je negiraju

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana