Bosna i Hercegovina     | 13.06.2018. 11:09 |

Reagiranje i apel BH Konzorcija proizvođača policijske i vojne opreme

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. juna (FENA) - BH Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme, kojeg čine MEN d.o.o. Travnik, Koteks d.o.o. Tešanj, ZENKO d.o.o. Zenica, Tekstilna industrija d.o.o. Mostar, Uslužnost d.o.o. Sarajevo, Sparta d.o.o. Banja Luka, Miltex d.o.o Banja Luka, K.L.M. Prnjavor i Belt d.o.o. Banja Luka, pokrenuo je aktivnosti oko podnošenja tužbi "zbog kršenja Ustava i zakona od Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS)".

- MUPKS je 2013. godine usvojilo Pravilnik o uniformi za specijalne geografske uslove MUPKS-a kojim je, umjesto samo nekih, specijaliziranih, propisan izgled svih vrsta uniformi, a ne samo dopunskih dijelova i posebnih uniformi, kako to decidno propisuje federalna Uredba o jedinstvenoj policijskoj uniformi. Istovremeno, izgled uniformi propisan tim pravilnikom, u potpunosti je odstupio od izgleda propisanog Uredbom!? Tako danas u praksi imamo situaciju da policijski službenici u KS-u imaju u potpunosti različite uniforme od policijskih službenika u drugim kantonima, čime se krši Ustav FBiH - navodi BH Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme u saopćenju za javnost.

Iz Konzorcija, istovremeno, podsjećaju da su uputili molbu predsjedniku i potpredsjednicima FBiH, te premijeru i dopremijerima FBiH radi omogućavanja ustavnopravne zaštite pred Ustavnim sudom FBiH u vezi sa spomenutim slučajem. 

Nadalje, navode da je odredbom Ustava Federacije BiH glava III, član 4. stav a. propisano da „kantoni imaju sve nadležnosti koje nisu izričito povjerene federalnoj vlasti, a posebno su nadležni za uspostavljanje i nadziranje policijskih snaga koje će imati jedinstvene federalne uniforme sa kantonalnim oznakama", te da je Vlada FBiH donijela Uredbu kojom se uređuju izgled, dijelovi i boja jedinstvene policijske uniforme svih policijskih snaga FBiH.

- Iako se kantonalni ministar unutrašnjih poslova pozvao na odredbe federalne Uredbe, sasvim je jasno da je time prekršen Ustav FBiH, ali i federalna Uredba, jer je pravna mogućnost propisivanja posebnih, specijaliziranih tipova i dijelova policijske uniforme teško zloupotrebljena i to u korist pojedinih, dominantno uvoznih brendova, odnosno zastupnika takve vrste policijske opreme - navodi se u saopćenju.

Kako se dalje navodi, "spomenuti pravilnik iz 2013. godine je u potpunosti prilagođen i napravljen na način da favorizira samo jednu vrstu uniformi koje se uvoze u BiH, čime su domaći ali i svi drugi proizvođači diskriminirani, jer uopšte nemaju mogućnost da učestvuju u javnim nabavkama uniformi i druge opreme u Kantonu Sarajevo".

- Time se našim kompanijama nanosi ogromna šteta. Napominjemo da se svi mi već duže od 20 godina specijaliziramo za ovu vrstu poslova. Tako se uniforme i druga oprema proizvedena u BiH danas koristi od policijskih agencija brojnih evropskih država. Slična stvar se ponavlja i na nivou BiH, jer je Vijeće ministara BiH usvojilo gotovo identičan Pravilnik, o čemu smo javnost upoznali u više navrata. Mi ćemo se nastaviti boriti protiv ovakvog ponašanja pojedinaca u institucijama, a apeliramo i na istražne organe da se uključe u cijelu priču - navodi se u saopćenju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom