Najave     | 13.06.2018. 08:10 |

Konferencija 'Značaj dijaspore za BiH' danas i sutra u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. juna (FENA) - Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, u cilju unapređenja suradnje, organizira danas i sutra u Sarajevu konferenciju dijaspore iz Bosne i Hercegovine,  pod nazivom "Značaj dijaspore za Bosnu i Hercegovinu".

BHDINFODESK iz Birminghama u saopćenju za javnost navodi i da je konferencija planirana aktivnostima u okviru projekta 'Dijaspora za razvoj“, vrijednog 10,5 miliona KM. To je projekt Vlade Švicarske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u partnerstvu sa UNDP i IOM u Bosni i Hercegovini.

Najavljeno je da će konferenciji prisustvovati predstavnici organizacija iseljeništva Bosne i Hercegovine i uspješni pojedinci, predstavnici ambasada u Bosni i Hercegovini, međunarodnih organizacija, institucija na državnom i entitetskom nivou, jedinica lokalne samouprave i nevladinih organizacija.

- Jačanje suradnje jedan je od ključnih principa 'Politike o suradnji sa iseljeništvom', čijim je usvajanjem prošle godine Vijeće ministara BiH utvrdilo pravce djelovanja Bosne i Hercegovine prema iseljeništvu. Ovo je izuzetna  prilika da vlast u Bosni i Hercegovini odgovori bh. dijaspori i cjelokupnoj javnosti šta je sa dugogodišnjim zahtjevima bh. dijaspore, da li će ikad biti riješeni - navodi BHDINFODESK iz Birminghama.

Podsjeća se da su među najznačajnijim zahtjevima bh. dijaspore zakon o dijaspori, ministarstvo za dijasporu, promjena Izbornog zakona i uvođenje elektronskog glasanja i registracije za glasanje (tj. ukidanje aktivne registracije, osnivanje posebne izborne jedinice za dijasporu), ali i finansiranje dopunskih škola u dijaspori.

Među, za bh. dijasporu, bitnim zahtjevima je i definitivno reguliranje dvojnog državljanstvu, konačna i potpuna provedba Aneksa VII Dejtonskog sporazuma (koji govori o održivom povratku) te provedba odluke Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura (slučaj Sejdić-Finci).

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'