Bosna i Hercegovina     | 12.06.2018. 13:29 |

U Sarajevu konferencija 'Mladi protiv nasilnog ekstremizma'

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 12. juna (FENA) - Efikasna borba protiv pojava nasilnog ekstremizma, govora mržnje i radikalnih ideologija podrazumijeva preventivno djelovanje u više oblasti, uključujući meritoran institucionalni odgovor i rad s mladima, ali i preferiranje alternative društveno neprihvatljivim oblicima ponašanja putem promoviranja različitih mogućnosti angažmana mladih i njihovog ostvarivanja na kreativan način u različitim segmentima života i djelovanja.

Istaknuto je to danas uoči održavanja Konferencije "Mladi protiv nasilnog ekstremizma", koju su u Sarajevu organizirali Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i PRONI Centar za omladinski razvoj Brčko, s fokusom na učešće mladih u aktivnostima orijentiranim na sprječavanje nasilnog ekstremizma.

Konferencija je partnerski projekt PRONI Centra za omladinski razvoj Brčko, Omladinskog resursnog centra Tuzla i mirovne organizacije 'PAX' iz Holandije, koji se realizira uz potporu Ambasade Kraljevine Holandije u BiH putem MATRA programa.

Kako je novinarima kazao Dion van der Berg iz holandske mirovne organizacije 'PAX', neophodan je intenzivniji angažman u borbi protiv nasilnog ekstremizma s obzirom na pojavu da mlade na globalnom planu sve više privlače ekstremne ideologije.

Ocijenio je da se radi o prijetnji protiv koje se, dugoročno posmatrano, najefikasnije može boriti putem daljnje demokratizacije društva, odnosno promoviranjem temeljnih demokratskih vrijednosti i ljudskih prava.

Komentirajući novinarski upit u vezi s mladima i ekstremnim ideologijama, Van der Berg je potcrtao značaj angažmana i borbe protiv podjela među ljudima i narodima, precizirajući da je pritom ključno pitanje to što, zapravo, čini identitet svakog pojedinca, odnosno "da li mi kao građani postupamo u skladu sa zakonom...".

- Ključni identitet za borbu protiv ekstremizma bi trebao da bude identitet građanina/građanstva - istaknuo je Van der Berg, naglašavajući da se radi o velikom izazovu za sve zemlje zapadnog Balkana, gdje se primarni identitet veže za etnički i vjerski identitet.

Dodao je da je to element koji zahtijeva dodatnu elaboraciju, "jer je identitet građanstva identitet koji spaja ljude...".

Na različite aspekte borbe protiv nasilnog ekstremizma ukazali su Jasmin Jašarević i Dejan Rađen iz PRONI Centra za omladinski razvoj Brčko, kao i Fatima Krivošija iz Ambasade Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini, istaknuvši značaj zajedničkog angažiranja svih raspoloživih resursa - domaćih i međunarodnih institucija, nevladinih organizacija, medija... na planu suzbijanja pojava nasilja, ekstremizma i radikalizma.

Fokus je, kako su kazali, na analizi i načinima eliminiranja govora mržnje i nasilja koje se manifestira putem društvenih mreža, a polazište za debatu jeste istraživanje provedeno u BiH na uzorku od 551 mladom ispitaniku iz 60 općina, koje svjedoči o visokom procentu onih koji su bili žrtve nasilja ili govora mržnje na internetu, a, nerijetko, i o prisustvu društveno neprihvatljivih uvjerenja.

Konstatirano je, između ostalog, da mladi predstavljaju najosetljiviju populaciju te da je njihova inkluzija neophodna za stvaranje pozitivnih narativa, kao i uspješnih mjera za borbu protiv radikalizacije, uključujući i potrebu za promoviranje uvjerljivih alternativa ekstremnom nasilju.

Neki od ciljeva konferencije su - informiranje mladih iz BiH o važnosti suzbijanja govora mržnje na internetu, širenje svijesti o značaju upoznavanja, saradnje i međusobnog uvažavanja te pomoć mladima u multietničkim sredinama, kao i povezivanje mladih aktivista za ljudska prava da mapiraju govor mržnje na internetu i razviju instrumente s konstruktivnim odgovorima.

Opći cilj projekta je pružiti podršku i povećati učešće mladih u aktivnostima koje imaju za cilj spriječavanje nasilnog ekstremizma tako što će dati prioritet značajnim mehanizmima angažiranja na lokalnom i nacionalnom nivou, kako je navedeno u rezolucijama UN 2178 i 2250, te pružiti fizički, socijalno i emocionalno sigurno i podsticajno okruženje za učešće mladih u sprječavanju nasilnog ekstremizma.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Nadbiskup Vukšić: Crkva u BiH bori se s iseljavanjem, katolička zajednica upola manja

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu