Bosna i Hercegovina     | 12.06.2018. 13:33 |

Općina Centar finansira nabavku GPS narukvica za djecu s poteškoćama u razvoju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. juna (FENA) - Općina Centar Sarajevo izdvojila je 5.000 KM za Udruženje za podršku porodicama s djecom i osobama s poteškoćama u razvoju "Colibri", a sredstava će biti utrošena za nabavku GPS narukvica za djecu iz autističnog spektra.

Protokol o dodjeli tih sredstava potpisali su danas načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić  i predsjednica Udruženja Aida Hrnjić, a pojašnjeno je da bi se na ovaj način trebale preduprijediti eventualne opasnosti u slučaju odlaska djece od kuće ili drugog sigurnog okruženja.

Hrnjić je naglasila da se tim novcem može kupiti 50 do 60 GPS narukvica, pojašnjavajući da je to borba za napredak djece s poteškoćama u razvoju što je Općina već učinila otvaranjem Centra za pomoć porodicama s djecom i osobama s poteškoćama u razvoju.

Napomenula je da je Općina Centar jedina lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini koja je odlučila da na konkretan način pomoći djeci shodno njihovim stvarnim potrebama.

- Još uvijek nemamo podatke o broju djece s poteškoćama u razvoju u BiH, ali trudimo se to promijeniti. GPS narukvice će roditeljima, ali i djeci olakšati svakodnevnicu jer su djeca nesvjesna opasnosti koje vrebaju u njihovom okruženju - podvukla je Hrnjić.

Načelnik Ajnadžić istaknuo je da Općina želi biti primjer koji će pokrenuti odlučnost svih nivoa vlasti da se uključe u pomoć djeci s poteškoćama u razvoju te da se zajednički učini sve za njihovu bolju budućnost.

Najavio je da će osigurati i sredstva ukoliko bude potrebno za dodatnom nabavkom narukvica jer se na taj način želi osigurati kretanje djece bez rizika te lakši nadzor i brzo reagiranje u slučaju opasnosti, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom