Regija     | 12.06.2018. 08:47 |

Čović nazočio donatorskoj večeri za izgradnju vjersko-kulturnog središta Plehan

FENA Saopćenje

MOSTAR, 12. lipnja (FENA) – Donatorska večer na kojoj su se prikupljala sredstva za izgradnju najznačajnijeg vjerskog i kulturnog centra u Bosanskoj Posavini, franjevačkog samostana sv. Marka Evanđeliste Plehan, upriličena je u Zagrebu, priopćeno je u utorak iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Događaj su podržali dužnosnici HDZ-a BiH sa svih razina vlasti, a predvodio ih je predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

Ovu plemenitu inicijativu svojom nazočnošću također su podržali i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, kao i mnogi prijatelji Bosanske Posavine i ljudi dobre volje.

U svome pozdravnom govoru Čović je istaknuo kako je plehanski kompleks od posebnog povijesno-kulturnog značaja ne samo za Hrvate toga kraja, nego i za cjelokupan Hrvatski narod Bosne i Hercegovine.

- Bogata povijesna građa koja je tu čuvana dokaz je stoljetne opstojnosti Hrvata na ovim prostorima. Obnova ovog iznimno vrijednog objekta naša je dužnost prema budućim generacijama, kao jamstvo očuvanja identiteta, kulture i zajedništva - naglasio je te zahvalio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na odličnoj suradnji pri realizaciji ovog projekta, kao jednog u nizu uspješnih koje zajednički realiziraju predstavnici Hrvata BiH i RH.

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković u svome je govoru kazao kako će se i dalje zalagati za jednakopravnost Hrvata u BiH.

Potpora Hrvatima u BiH je više nego deklarativna, naglasio je Plenković te najavio, kako će se nakon nedavno otvorenog konzulata u Vitezu, uskoro otvoriti i drugi u Livnu, kako bi se na adekvatan način, kako kaže, zadovoljile administrativne usluge koje oni pružaju hrvatskim državljanima, te predstavili potporu ljudima koji žive na tome području.

Franjevački samostan Plehan, udaljen desetak kilometara od Dervente, sagrađen je 1870‐tih godina, ali je ovaj vrijedni objekt kulturnog naslijeđa potpuno uništen početkom rata. Kamen temeljac za izgradnju ovog kompleksa položen je 23. lipnja 2001. godine.

Idejni projekt za novu crkvu napravio je sarajevski arhitekt Zlatko Ugljen, te bi prema njegovoj zamisli vjersko-kulturno središte trebalo obuhvaćati, pored samostana i crkve sv. Marka, muzejsko-galerijski prostor, župni ured, kao i zvonik.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Državljanin Srbije i BiH uhićen u Zagrebu po Interpolovoj tjeralici

Zagreb: Zapriječio im put, pucao u zrak pa oteo automobil

Objavljen roman Thomasa Manna "Buddenbrookovi"

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom