Bosna i Hercegovina     | 11.06.2018. 17:52 |

Vlada TK nastavila pregovore sa Sindikatom doktora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. juna (FENA) - Pravni timovi Vlade Tuzlanskog kantona i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK pregledat će i prečistiti tekst Kolektivnog ugovora zaključno s četvrtkom, 14. juna. 

To je zaključeno danas na sastanku na kojem je Vlada TK nastavila pregovore, prekinute 27. aprila, sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije TK, saopćeno je iz Tuzlanskog kantona.  

- Ono što je bitno naglasiti je da će i reprezentativnost koju izdaje Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK također biti u četvrtak definisana, odnosno biti doneseno rješenje, pozitivno ili negativno - rekao je na konferenciji za medije nakon sastanka ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić, naglasivši da se pregovarački tim Vlade kao i predstavnici Sindikata nadaju da će to biti pozitivno, ali ne žele prejudicirati.

Hadžiefendić dodaje da je reprezentativnost izdata u septembru prošle godine i odlukom Vlade ukinuta na osnovu sudske odluke, jer Sindikat nije ispunio godinu dana vremenskog perioda za ponovno podnošenje zahtjeva za reprezentativnost. 

- S obzirom da je taj period prošao dobili smo mišljenje od resornog ministarstva da to ne bi trebalo predstavljati problem - rekao je ministar Hadžiefendić

Na sastanku je također dogovoreno da, kada su u pitanju finansije, ostaju nepromijenjeni svi uslovi Kolektivnog ugovora potpisanog prije desetak dana sa Nezavisnim strukovnim sindikatom zdravstvenih radnika TK a na snazi su od 1. juna.

Ministar Hadžiefendić je istaknuo da su predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid i on na jednom od prethodnih sastanaka potpisali protokol da 15. februara u roku od osam dana nastavljaju pregovore o povećanju do najviše 0,6 koeficijenta, a sve u skladu sa finansijskim stanjem Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Halilagić čestitao Uskrs

Prezentiran izvještaj Svjetske banke u Tuzli

Kampanja u TK - Razvijanje nenasilne komunikacije i prevencija vršnjačkog nasilja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'