Ekonomija     | 11.06.2018. 11:12 |

Otvorena konferencija o učešću građana u kreiranju politika na zapadnom Balkanu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. juna (FENA) - S ciljem da animiraju javnost za učešće u izradi politika na zapadnom Balkanu danas su se na Regionalnoj konferenciji u Beču okupili rukovoditelji odjela iz ministarstava pravde i javne uprave, vladinih ureda za EU i predstavnici Centra vladinih institucija iz svih ekonomija zapadnog Balkana.

Fokusirat će se na komunikacijske alate i ciljan pristup djelotvornoj javnoj kampanji kako bi se građani i firme uključili u kreiranje politika.   

- Kanali za konsultacije s javnošću tokom procesa izrade politika i donošenja zakona moraju biti otvoreni i moderni, uključujući online platforme koje bi mogle omogućiti jednostavnu komunikaciju javne uprave sa poslovnim udruženjima, organizacijama civilnog društva, akademskom zajednicom i širom javnošću. Vlade se trebaju pobrinuti da ovi kanali postoje i omogućiti konsultacije sa građanima i firmama - upozorila je rukovoditeljica programa u Regionalnoj školi za javnu upravu (ReSPA) Zorana Gajić.

Zamjenik direktora i šef Odjela za CAF u Centru za istraživanje javne uprave (KDZ) Austrije Thomas Prorok ukazao je da je transparentnost osnova za učešće i povjerenje.

- Treba nam otvorena vlada kako bismo omogućili razvoj kulture učešća. Sistemi budžetske transparentnosti mogu biti prvi korak - sugerisao je Prorok.  

Svrha ovog skupa je i da se istakne značaj nedavno usvojene Preporuke za učešće javnosti u kreiranju politika za zapadni Balkan u stvaranju boljeg regulatornog okruženja.

 - Samo na ovaj način možemo kreirati sveobuhvatne politike, stvarajući tako bolja društva za nas i našu djecu. Motiviranje građana da učestvuju u procesima kreiranja politika kako bi se uvažile njihove bojazni i stavovi predstavlja priličan izazov. Stoga trebamo biti uporni u našim nastojanjima - rekao je zamjenik Generalnog sekretara Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Gazmend Turdiu.  

Prema RCC-ovom istraživanju javnog mnijenja i privrednika, Balkanski barometar za 2017. godinu, 45 posto ukupnog stanovništva u regiji čak i ne raspravlja o vladinim odlukama, dok 35 posto raspravlja isključivo sa ljudima koje privatno poznaju i izvan javnog okruženja.

Samo osam posto građana Balkana je protestiralo, pet posto je komentiralo vladine odluke na društvenim mrežama, a tri posto je učestvovalo u javnim raspravama.

Kao najvažniji razlozi za izostanak aktivnog učešća u vladinom donošenju odluka navedeni su: 47 posto ljudi smatra da pojedinac ne može utjecati na odluke koje donosi vlada, 24 posto se plaši javnog eksponiranja, a 23 postoje navelo kako ih nije briga.

Na konferenciji će se distribuirati set višejezičnih materijala za informiranje javnosti i podizanje svijesti o učešću javnosti u izradi politika na zapadnom Balkanu. Pripremilo ih je Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) sa Regionalnom školom za javnu upravu (ReSPA), koji su sa Centrom za istraživanje javne uprave (KDZ) Austrije organiziralo konferenciju, navedeno je u saopćenju RCC-a.    

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dani otvorenih vrata za dodjelu grant sredstava za institucije, organizacije i pojedince

Gitman: Rusija sve više zasijava političke podjele na Zapadnom Balkanu

Metsola: Ne možemo biti jača, stabilnija i prosperitetnija unija bez Zapadnog Balkana

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!