Bosna i Hercegovina     | 10.06.2018. 16:50 |

Glavno vijeće HNS-a reagiralo na medijske istupe Valentina Inzka

FENA Saopćenje

MOSTAR, 10. lipnja (FENA) -  Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH reagiralo je na medijske istupe Valentina Inzka u kojima je, kako navode, kazao da "odluka u slučaju Ljubić treba da se poštuje i da svaki kanton treba da ima svoje predstavnike iz svih konstitutivnih naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, ... te da treba koristiti popis iz 1991. godine".

"Ustavni sud je svojom odlukom u predmetu Ljubić (U-23/14) proglasio neustavnom, a kasnije izbrisao iz Izbornog zakona odredbu po kojoj svaka županija daje po jednog izaslanika iz svakog konstitutivnog naroda. Primjena popisa iz 91. za zakonodavna tijela prema odredbama Ustava FBiH i Izbornog zakona nije moguća, a na primjenu posljednjeg popisa (2013) poziva i Ustavni sud u svojim odlukama", navode iz Glavnog vijeća HNS-a.

U priopćenju se nadalje ističe kako OHR ovakvim stajalištima narušava svoj kredibilitet te da nije realno da struktura koja je nametala amandmane na Ustav FBiH, zbog čega je Ustavni sud BiH u „predmetu Ljubić“ odlučio da Izborni zakon treba uskladiti s Ustavom BiH, bude pozivana da iznese tumačenje ili da ponudi rješenje u ovoj krizi oko nepostojanja pravila za izbor Doma naroda FBiH.

 

 

 

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

GV HNS-a podržalo stav Odjela za branitelje po pitanju kandidature Cikotića

Priopćenje za javnost Glavnog vijeća HNS-a

Priopćenje za javnost Glavnog vijeća HNS-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'