Stranačke aktivnosti     | 10.06.2018. 15:34 |

Priopćenje za javnost Hrvatske stranke BiH

FENA Saopćenje

Hrvatska stranka BiH smatra kako se HDZ BiH neprihvatljivim destrukcijama, maksimalističkim stajalištima i iskrivljenim tumačenjem odluke Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić doveo u bezizlaznu situaciju i definitivno ušao u nepotrebni sukob sa međunarodnom zajednicom.

Za Hrvatsku stranku BiH, ali i za hrvatski narod u cjelini, je posebno štetno i neprihvatljivo odbijanje HDZ BiH da se kod popune Doma naroda Parlamenta FBiH koristi popis pučanstva iz 1991.godine. Potpuna je neistina i velika obmana tvrdnja iz te stranke da se popisom iz 1991.godine onemogućava mehanizam tzv. legitimnoga izbora odnosno predstavljanja.

Dapače, ako bi se kod izračuna broja izaslanika u federalnome Domu naroda koristio popis iz 2013.godine, to bi značilo da HDZ BiH jednostrano poništava Aneks 7 Ustava BiH, odnosno da je za tu stranku povratak prognanika završena priča čime u biti priznaje sve posljedice etničkoga čišćenja.

Hrvatska stranka najoštrije osuđuje ta stajališta i poziva vođu HDZ BiH da se prestane ponašati ignorantski i da se osobno vrati pregovorima a ne da šalje svoje suradnike, što je samo znak da Čović i njegova stranka ne žele kompromis oko izmjena Izbornoga zakona.

Hrvatska stranka BiH apsolutno podržava stajališta svih onih stranaka koja podrazumijevaju izračun broja izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH na temelju popisa pučanstva iz 1991.godine. U tom smislu predlažemo da se poveća broj izaslanika u Domu naroda i da se ubuduće bira po 19 izaslanika u svakome nacionalnome klubu.

Tražimo od HDZ BiH, kao pregovarača, da zastupa stajalište da se iz Posavskoga i Livanjskoga kantona biraju pod dva, umjesto po jednoga izaslanika kako je to bilo do sada. To bi bio doprinos jačanju hrvatskih nacionalnih interesa i zadovoljavanje europskih demokratskih vrijednosti i poštivanje ljudskih prava, odnosno pozitivne diskriminacije.

 S poštovanjem Ured za informiranje

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HS-a BiH

Priopćenje za javnost HS-a BiH

Priopćenje za javnost HS-a BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'