Ekonomija     | 09.06.2018. 14:24 |

U RS-u najviše koncesionih ugovora odobreno za male hidroelektrane, ukupno 98

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 9. juna (FENA) - U Republici Srpskoj (RS) trenutno se realizuje 109 od 141 zaključenog ugovora o koncesijama u oblasti elektroenergetike.

Do danas su puštene u komercijalni rad 22 male hidroelektrane, a za njihovu izgradnju je i dodijeljeno i najviše koncesionih ugovora i to ukupno 98, sedam za srednje i velike hidroelektrane te po dva za termoelektrane i vjetroelektrane.

U izvještaju o radu o Komisije za koncesije u 2017.godini se navodi da je u tom periodu bilo i 110 važećih ugovora i o koncesiji za korišćenje mineralnih sirovina.

Tokom provjera utvrđeno je da i dalje postoje koncesiona preduzeća iz ove oblasti koja ne vrše obračun i uplatu koncesione naknade, a određeni broj ne prikazuje stvarne količine eksploatisane mineralne sirovine.

Vađenje materijala iz vodotokova i dalje ističu kao problem, jer nisu napravljeni značajni koraci u smislu uvođenja ove oblasti u koncesioni odnos.

-Eksploatacija materijala iz vodotokova vrši u kontinuitetu u obimu kojim se ne uređuje korito i vodno zemljište, već se vrši njegova trajna degradacija - upozorava se u izvještaju Komisije za koncesije i napominje i da se vrši eksploatacija u obimu daleko većem od odobrenog.

Za rješavanje ovog problema potreban je daleko kvalitetniji angažman inspekcijskih organa kako bi se smanjile uočene zloupotrebe i štete koje se nanose životnoj sredini, kao i budžetu RS.

U ovom bh.entitetu je u periodu od 2004. zaključno sa 2017. ukupno zaključen 381 ugovor o koncesiji iz energetske oblasti, eksploatacije mineralnih sirovina, korišćenja poljoprivrednog zemljišta, iz oblasti trgovine i turizma te priređivanja igara na sreću.

Zaključno sa prošlom godinom ukupno je raskinut 51 ugovor, dok je za 38 istekao period korištenja koncesije.
 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Sarajevsko poduzeće tužilo KSB, traže više od 300 milijuna KM naknade štete

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana