Ekonomija     | 09.06.2018. 13:11 |

Ministar Bevanda na godišnjem sastanku Konstituence SB i MMF-a u Splitu

FENA Saopćenje

SPLIT/SARAJEVO, 9. juna (FENA) - Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda sudjeluje na godišnjem sastanku Konstituence Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji se danas održava u Splitu u prisustvu ministara financija i guvernera banaka 14 zemalja, te rukovodstva ovih financijskih institucija.

Uvodne riječi o ekonomskim pitanjima i ciljevima za predstojeće razdoblje dali su zamjenik predsjedatelja Grupacije Svjetske banke za Europu i Centralnu Aziju Cyril Muller, te izvršni direktor MMF-a Anthony de Lannoy.

Ministar Bevanda, koji je guverner BiH u MMF-u, susreo se danas s Antohnyem de Lannoyom i razgovarao o aktualnom programu MMF-a koji se provodi u BiH te situaciji nakon drugog pregleda Misije MMF-a.

Sugovornici su se složili da reforme moraju biti nastavljene bez obzira na predstojeće izbore i opću političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

U razgovoru s de Lannoyom ministar Bevanda naglasio je kako očekuje da će prvenstveno zbog intersa BiH biti usvojene izmjene i dopune Zakona o osiguranju depozita BiH, ali i zbog ispunjavanje preuzetih obveza iz programa MMF-a.

Godišnji sastanak Konstituence SB i MMF-a bit će prilika za bilateralne sastanke s ministrima financija Hrvatske, Bugarske, Crne Gore, kao i zvaničnicima međunarodnih financijskih institucija.

Sastanku Konstituence nazočili su i guverner Centralne banke BiH Senad Softić, saopćeno je iz Ministarstva finansija BiH.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Magazinović razgovarao s Hunnom - Za godinu dana napravljen veliki napredak

Bećirović - Girgin: Jačat ćemo prijateljstvo i saradnju BiH i Republike Turske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo