Bosna i Hercegovina     | 08.06.2018. 17:16 |

Uspostavljena saradnja u području prenosa znanja, tehnologije i poduzetništva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. juna (FENA) - Predstavnici Fondacije za inovacije, tehnologiju i prenos znanja (FITT) i Poduzetničkog centra Strascheg (SCE) iz Münchena danas su u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu potpisali Memorandum o razumijevanju.  

Memorandumom, koji su potpisali rektor Rifat Škrijelj, osnivač FITT-a Muamer Babajić i direktor SCE-a Klaus Sailer, uspostavljena je trilateralna saradnja u području prenosa znanja, tehnologije, poduzetništva, početne podrške i drugih aktivnosti koje strane mogu pružiti.

Kako je istaknuto tokom susreta, saradnja će se odvijati kroz uspostavu, razvoj i održavanje primijenjenih zajedničkih obrazovnih programa iz poduzetništva, razvoja poslovanja i novih tehnologija, podršku poduzetničkim projektima kroz radionice, treninge, mrežne događaje, objedinjavanje partnerskih resursa za razvoj studentskih poduzetničkih projekata i firmi, što uključuje promociju start-up poduzeća, sudjelovanje u istraživanju i odabiru start-up poduzeća, pružanje obrazovne i konsultantske podrške start-up poduzećima i pomaganje start-upima poduzećima u napredovanju na međunarodnom nivou.

Različiti su oblici saradnje koja je predviđena ovim memorandumom poput podnošenja zahtjeva za inovativne projekte koje sponzoriraju evropska industrija, vladine organizacije ili EU programi finansiranja, kao i razvoj ovih projekata.

Također, saradnja predviđa uspostavu, razvijanje i održavanje zajedničkih istraživačkih programa, publikacija, konferencija i radionica, te akademske mobilnosti dodiplomskih i postdiplomskih studenata, kao i start-up strana, ali i podršku razmjeni nastavnog i administrativnog osoblja.

Poduzetnički centar Strascheg (SCE) iz Münchena bavi se njegovanjem poduzetničkog razmišljanja i djelovanja kroz obrazovanje i mjere podrške započinjanju poslovanja, a Fondacija za inovacije, tehnologiju i prenos znanja (FITT) je nezavisna organizacija sa svrhom pružanja podrške mladim ljudima u području robotike te tehnološke i društvene inovacije.

 SCE i FITT su pokretači zajedničke inicijative „CEE Freiraum“ s ciljem pružanja podrške studentima, poduzetničkim projektima i start-upima za razvoj tehničkih, poduzetničkih vještina i transfera tehnologije i pristup međunarodnoj mreži.

 Univerzitet u Sarajevu će u narednom periodu predstaviti programe FITT-a i SCE-a na fakultetima te dati podršku saradnji između zainteresiranih profesora i FITT-a i SCE-a. Također, Univerzitet će pružiti podršku studentima koji su zainteresirani za robotiku i/ili poduzetničke projekte i pomoći im da povećaju kvalitet zajedno s „CEE-Freiraumom“.

 Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su i Ismail Šehić, glavni operativni direktor projekta „CEE Freiraum“, te prorektori Univerziteta u Sarajevu Maida Čohodar-Husić,  Dženana Husremović, Aleksandra Nikolić i  Zijad Mehić, saopćeno je iz Služba za odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Univerzitet u Sarajevu domaćin dvodnevnom kongresu nastavnika njemačkog jezika u BiH

Upis studenata na Univerzitet u Sarajevu studijskoj 2023/2024. godini

Univerzitet u Sarajevu među 5,1 posto najboljih univerziteta u svijetu prema Webometricsu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo