Bosna i Hercegovina     | 08.06.2018. 16:20 |

Obilježen Dan žrtava općine Gradačac (VIDEO)

FENA Saopćenje

GRADAČAC, 8. juna (FENA) - Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na centralnom spomen  obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata 1992-1995 godina, danas je u Gradačcu održana centralna manifestacija obilježavanja Dana žrtava općine Gradačac i Dana formiranja 107. Viteške motorizirane brigade.

Centralna manifestacija obilježavanja dva značajna datuma iz bliže historije za općinu Gradačac počela je učenjem Jasina i Fatihe, te odavanjem počasti šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata 1992-1995 godina. Evocirane se uspomene na šehide i poginule borce i vrijeme u kojem su gradačački borci odbranili ovaj grad.

- Ovdje smo imali civile odmah iza sebe. Mi nismo smjeli sebi dozvoliti taj luksuz da oni zauzmu pedalj teritorije Gradačca - kazao je Sedat Zukić, predsjednik Saveza boračkih organizacija općine Gradačac.

Munever Beširović, predsjednik JOB “Unija veterana” Gradačac, naglašava da je agresor imao želju da ih raseli, ali zahvaljujući hrabrosti pripadnika Armije RBiH, neprijatelj nije uspio u svojoj namjeri.

- Javio se inat, hrabrost, patriotizam pripadnika ARBiH - ističe.

Devetog juna 1992. godine formirana je 107. Viteška motorizovana brigada, najveća smetnja agresoru na proboju koridora prema Krajini.

Neprijateljske snage su željele taj koridor da prošire i da Gradačac unište. Nisu uspjeli jer su Gradačac i njegovi hrabri branitelji pokazali snagu i zajedništvo - izjavio je ratni komandant 213. Viteške motorizovane brigade Sadan Imamović.

Husein Topčagić, ministar unutrašnjih poslova TK naglašava da zahvaljujući hrabrim borcima Gradačca i BiH danas imamo slobodarski Gradačac.

-  Nažalost, imamo i 1022 žrtve i svakako da nam je obaveza da se brinemo o porodicama šehida i braniocima države BiH - kazao je.

Jedinstvo i snagu gradačačkih boraca ne smijemo zaboraviti, kazao je načelnik Gradačca Edis Dervišagić.

- Ovakve manifestaciju imaju za obavezu da današnjim i svim budućim generacijama u trajni amanet ostave obavezu obilježavanja ovakvih događaja i sjećanje na one koji su u temelje državnosti BiH ugradili svoje živote - izjavio je načelnik.

U znak sjećanja na osnivanje ove brigade, pogunile, ranjene i demobilisane borce, porodice poginulih, predstavnici boračkih udruženja, Vlade Tuzlanskog kantona, Općine Gradačac kao i brojni građani položili su cvijeće na centralno spomen obilježju u Gradačcu. U gradskom parku postavljena je izložba s fotografijama šehida i poginulih branitelja ove općine.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1860

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1vjqx1ZewZzkfMteVyFg_hJXWBpyIRLS0?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

EU, bilateralni donatori i EBRD u partnerstvu sa Gradačcem podržali obnovu vodovodne mreže

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

Požar u objektu tržnog centra u Gradačcu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom