Bosna i Hercegovina     | 08.06.2018. 17:06 |

Pendeš: Opredijeljenost BiH za nastavak procesa u pogledu reforme obrane

FENA Saopćenje

BRISEL/SARAJEVO, 8. lipnja (FENA) - Ministrica obrane BiH Marina Pendeš sudjelovala je na ministarskom sastanku NATO-a u formatu “Odlučna potpora”, održanom danas u novom sjedištu Saveza u Briselu. 

Na sastanku su sudjelovali ministri obrane zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja čiji pripadnici sudjeluju u misiji potpore miru u Afganistanu, a diskutiralo se o političkoj i vojnoj situaciji u Afganistanu, nastavku financijske potpore sigurnosnim snagama Afganistana, kao i o izazovima s kojima se mogu suočiti u daljnjem izvršenju te misije.

Pendeš je u obraćanju naglasila daljnju opredijeljenost BiH za aktivno sudjelovanje pripadnika OSBiH u misiji „Odlučna potpora“, te informirala o odluci BiH da, sukladno Odluci Predsjedništva i Vijeća ministara BiH, financijski pruži potporu izgradnji kapaciteta oružanih snaga Afganistana, što je jasan pokazatelj opredijeljenosti, solidarnosti i posvećenosti BiH u održavanju sigurnosti i stabilnosti u Afganistanu kao zajedničkog cilja članica NATO-a i partnerskih zemalja.

Na kraju obraćanja, Pendeš je još jednom naglasila opredijeljenost BiH za nastavak započetih procesa u pogledu reforme obrane, osobito u pogledu ispunjavanja 'Talinskih uvjeta', kao i posvećenost ispunjavanju obveza na euroatlantskom putu, kao jednom od strateških ciljeva BiH. 

Na marginama sastanka, Pendeš je imala kratke razgovore s generalnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i njegovom zamjenicom Rose Gottemoeller, pomoćnikom glavnog tajnika NATO za sigurnosnu politiku i političke poslove (PASP) Alejandrom Alvarogonzalesom, te  s ministrima obrane R Hrvatske, Gruzije i Bugarske.   

Pored Pendeš, u izaslanstvu MO i OSBiH su i pomoćnik ministra obrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Jasmin Čajić, zamjenik šefa vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir Velibor Purković i bojnik Zvonimir Duvnjak, stožerni časnik u Vojnom dijelu Misije BiH pri NATO, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Nadbiskup Vukšić: Crkva u BiH bori se s iseljavanjem, katolička zajednica upola manja

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu