Bosna i Hercegovina     | 08.06.2018. 17:00 |

Objavljen konkurs za upis na Univerzitet u Sarajevu za iduću akademsku godinu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. juna (FENA) - Univerzitet u Sarajevu objavio je konkurs za upis studenata u akademskoj 2018./2019. godini koji omogućava upis 6.909 studenata na prvi ciklus i integrirani studij, 4.219 studenata na drugi ciklus studija te 150 kandidata na stručni studij – na više od 500 studijskih programa, saopćeno je iz tog univerziteta.

Pravo učešća na konkursu za upis na prvi ciklus, integrirani studij i stručni studij, pod jednakim uvjetima imaju državljani Bosne i Hercegovine i strani državljani sa završenom srednjom školom u četverogodišnjem trajanju u Bosni i Hercegovini, kao i kandidati koji su srednju školu završili izvan Bosne i Hercegovine, a za koje je nakon postupka priznavanja odnosno ekvivalencije utvrđeno da imaju završeno adekvatno obrazovanje za nastavak školovanja.

Pravo na upis na drugi ciklus studija pod jednakim uvjetima imaju državljani Bosne i Hercegovine i strani državljani sa završenim odgovarajućim prvim ciklusom studija koji se vrednuje s najmanje 180 odnosno 240 (E)CTS studijskih bodova, kandidati koji su završili studij prema predbolonjskim nastavnim planovima i programima u Bosni i Hercegovini, kao i kandidati koji su prvi ciklus odnosno predbolonjski studij završili izvan Bosne i Hercegovine, a za koje je nakon postupka priznavanja odnosno ekvivalencije utvrđeno da imaju završeno adekvatno obrazovanje za nastavak školovanja.

Kandidati koji su srednju školu završili izvan Bosne i Hercegovine imaju pravo učešća na konkursu i prije izvršenog priznavanja odnosno ekvivalencije svjedočanstva o završenom srednjoškolskom obrazovanju u inozemstvu.

Kandidate sa završenom srednjom školom po međunarodnim programima odobrenim od nadležnog ministarstva, a čiji se rezultati međunarodne eksterne mature objavljuju u augustu ili septembru, organizaciona jedinica je dužna uključiti u postupak za upis i prije izdavanja dokaza o položenoj eksternoj maturi. Bodovanje uspjeha ovih kandidata vrši se na osnovu predviđenih ocjena (forecast grades) za eksternu maturu.

Za prijave na konkurs za upis u prvu godinu studija kandidati predaju original ili ovjerenu kopiju dokumenata.

U studijskoj 2018/2019. godini budući student će moći aplicirati na konkurs predajom dokumenata na više fakulteta ili akademija Univerziteta u Sarajevu (UNSA). Ukoliko maturant bude primljen na više fakulteta ili akademija, sâm će odlučiti gdje želi studirati.

Omogućeno je više prijavnih/upisnih rokova. Fakulteti i akademije će na web stranicama/oglasnim pločama dati potpune informacije o mjestu i vremenu predaje dokumenata za prijavne odnosno upisne rokove.

Djeca šehida i poginulih branilaca i djeca bez oba roditelja oslobođeni su obaveze plaćanja upisnine. Primljeni kandidati iz kategorije djece šehida i poginulih boraca, djece ratnih vojnih invalida, djece dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i djece bez oba roditelja oslobođeni su plaćanja troškova školarine. U saradnji s osnivačem, Univerzitet u Sarajevu na ovaj način stipendira oko 1.500 studenata, što u novcu iznosi više od 1.000.000 KM, navodi se u saopćenju.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Stanari u akciji čišćenja zajedničkih prostorija, za primjer ostalima

Počelo uređenje Trga Karla Paržika na Marijin dvoru

Glasanje u Sarajevu za parlamentarne izbore u Hrvatskoj

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta