Kultura     | 08.06.2018. 18:15 |

Srednja građevinska škola iz Mostara pobjednica projekta kulturnog naslijeđa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. juna (FENA) - Srednja građevinska škola iz Mostara s projektom "Kaldrma u Mostaru" proglašena je najuspješnijom u sklopu projekta - Kulturno nasljeđe, mladi i inovacije: Istaknuti značaj kulturne baštine Bosne i Hercegovine kroz umjetnički izraz.

Na listi finalista našle su se još dvije škole kojima je žiri odlučio uručiti počasno priznanje za rad na projektu i to - Mješovita srednja škola iz Gračanice s projektom „Gračanički krivi toranj“ i Srednja škola primijenjenih umjetnosti iz Sarajeva s projektom „Krik sa Vraca“.

Nakon uspješno održane radionice za nastavnike i nastavnice iz cijele BiH u martu ove godine i odabira 20 škola koje su učestvovale u projektu, predstavljeni su projekti škola učesnica u Historijskom muzeju BiH.

Za žiri je bilo sjajno iskustvo vidjeti kreativnost mladih iz cijele zemlje koji su podijelili svoje sjajne priče i ideje.

Gledati radove koje su oni predstavili svakako ulijeva optimizam i vjeru u budućnost ove zemlje, kojoj će budući kreativni projekti ovih mladih ljudi sigurno donijeti nove vrijednosti - ocjena je žirija, koji su činili Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH i Selma Karačević-Kapić, stručna saradnica za zaštitu graditeljskog naslijeđa iz Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, kao i predstavnici Goethe-Instituta i Francuskog instituta.

Osnovni kriteriji kojima se žiri vodio bili su - istraživanje i uvidi na kojima projekat počiva, izvedba ideje, te primjenjivost ideje i njena održivost.    

Članovi žirija uputili su izraze zahvalnosti svim školama, nastavnicima i nastavnicama, a posebno učenicima i učenicama za izvanredan rad i učešće u projektu, izražavajući radost povodom predstojeće zajedničke izložbe i prezentacije svih radova škola-učesnica.

Istovremeno, iskazali su zahvalnost Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona i Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona za podršku u okviru realizacije spomenutog projekta.

Francuski institut i Goethe-Institut BiH obilježavaju godinu evropskog kulturnog nasljeđa zajedničkim učešćem u projektu - Kulturno nasljeđe, mladi i inovacije: istaknuti značaj kulturne baštine Bosne i Hercegovine kroz umjetnički izraz, čiji su ciljevi - ohrabriti javnost da otkrije i istraži evropsko kulturno nasljeđe, te jačanje svijesti o pripadnosti istoj evropskoj porodici.

Komplemantarni ciljevi u sklopu projekta su i upoznavanje učenika sa bogatstvom tradicije u Evropi, kao i afirmacija uloge mladih u kontekstu doprinosa očuvanju i obogaćivanju kulturne baštine.

Bosna i Hercegovina ima bogatu historiju i kulturno nasljeđe, koji svjedoče o različitim kulturnim utjecajima. Međutim, samo tri spomenika su pod zaštitom UNESCO-a, iako zemlja obiluje mnoštvom spomenika.

U saradnji sa Ministarstvima i Pedagoškim zavodima u cijeloj Bosni i Hecegovini Francuski institut i Goethe-Institut su pozvali učenike/učenice i njihove nastavnike/nastavnice da odaberu historijsko umjetničko djelo koje se nalazi u njihovom neposrednom okruženju i zajedno razviju strategiju kako bi zaboravljeni ili čak nepoznat spomenik predstavili javnosti i dali mu na vrijednosti.

Na javni poziv u sklopu projekta, koji se realizuje uz potporu Francusko-njemačkog kulturnog fonda, prijavilo se ukupno 30 škola iz BiH, saopćeno je iz Goethe Instituta BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Mostarski srednjoškolci izradili rječnik francuskog jezika za olimpijce i paraolimpijce

Simpozij o ratnim arhivima okupio kulturne i medijske radnike, istraživače i teoretičare

Francuski veleposlanik učenicima uručio udžbenike: Izuzetno je važno učiti strane jezike

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo