Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 08.06.2018. 16:18 |

IDPI predstavio 'Prijedlog reforme i modele Izbornog zakona BiH'

FENA

MOSTAR, 8. lipnja (FENA) - Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara predstavio je "Prijedlog reforme i modela Izbornog zakona BiH" koji, kako su istaknuli, štiti temeljna ustavna načela o konstitutivnosti naroda i svih građana, kojima je ovim rješenjem omogućeno biranje i da budu birani u svim institucijama BiH.

Po riječima član IDPI-ja Milana Sitarskog, prijedlog izmjena Izbornog zakona IDPI-ja jedini je koji svim stranama u procesu nudi prihvatljivo rješenje.

- IDPI je izradio modele koji uspješno rješavaju presudu U-23-14 (predmet Ljubić) i presudu Europskog suda za ljudska prava (predmet Sejdić i Finci, Pilav i Zornić). Također, modeli ne iziskuju promjene državnog i entitetskih ustava i predlažu zadržavanje postojećih teritorijalno-administrativnih granica i izbornih jedinica - izjavio je Sitarski.

IDPI se intenzivnije počeo baviti izradom "Prijedloga reforme i modela Izbornog zakona BiH" nakon što je postalo jasno da pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH ne idu planiranim tokom, kazao je Sitarski.

Po njegovim riječima, stranački pregovori bili su samo simulacija pregovora u kojima su bošnjačke stranke simulirale pregovore, dok su hrvatske stranke iznijele svoj prijedlog za koji predstavnici IDPI-ja kažu kako ide u dobrom smjeru u odnosu na sadašnje stanje, iako i taj prijedlog ima određene mane.

- Plan B bi, iz našeg kuta gledanja, bio da se, ako je moguće, obnove pregovori, ali na novim principima. Ne mora se usvojiti naš model, ali mislimo da smo u njemu saželi principe i iz Ustava i iz svih presuda - naglasio je Sitarski.

Pozvao je predstavnike svih političkih stranaka da pokušaju, i po cijenu nešto slabijeg izbornog rezultata, postići kompromis i dogovor.

Na upit novinara što će se dogoditi ako se ne usvoje izmjene Izbornog zakona, Ivan Vukoja iz IDPI-a odgovorio je kako će uslijediti ustavna i politička kriza.

- Neovisno o tome hoće li se usvojiti izmjene (Izbornog zakona BiH) sada ili nakon izbora, do njih mora doći, jer se svaka kriza, pa i ona najveća, završi za pregovaračkim stolom i nekom vrstom zajedničkog dogovora - kazao je Vukoja.

Po njegovim riječima, u prijedlogu IDPI-ja zadovoljeni su svi kriterije koje su navedene u presudama Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić i relevantne presude Europskog suda za ljudska prava za BiH (Sejdić-Finci, Zornić i Pilav).

- Ono što smo mi smatrali da je bitno, jeste da ponudimo prijedlog za koji smatramo da je optimalan, odnosno, s obzirom na to da smo bili svjesni političkih okolnosti u kojima se nalazimo, mi smo naš prijedlog ponudili u dvije varijante - kazao je Vukoja.

Pojasnio je kako prva varijanta nudi potpunu provedbu presude Ljubić i djelomičnu provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava za BiH. Karakteristika tog prijedloga je što ga je moguće implementirati kroz promjene izbornog zakonodavstva, bez promjene Ustava BiH.

- Druga varijanta traži ustavne promjene, ali omogućava i kompletnu provedbu svih presuda Europskog suda za ljudska prava - naglasio je Vukoja.

Dodao je kako će IDPI svoj dokument ustupiti političkim strankama na raspolaganje.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Izložbom Sofije Naletilić večeras počinju Dani Matice hrvatske Mostar

Mostar: Međunarodne igre za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju okupit će 300 sudionika iz regije

U petak počinju programi manifestacije 'Dani mevluda i zikra'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu