Ekonomija     | 08.06.2018. 14:13 |

Radnička potraživanja vraćena u viši isplatni red (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 8. juna (FENA) - Prema izmjenama Zakona o stečaju koje je Federalni parlament usvojio u oba doma izmijenjeni su članovi 33. i 40. Time praktično, u potraživanja višeg isplatnog reda ulaze potraživanja radnika nastala do dana otvaranja stečajnog postupka iz radnog odnosa u ukupnom bruto iznosu.

Ulaze i otpremnine do iznosa propisanog zakonom odnosno kolektivnim ugovorom i potraživanja po osnovu naknade štete pretrpljene zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti.

- Stotinu firmi u TK je u stečaju, a stečaj se vodi po neustavnom zakonu. Radnici su oštećeni za desetine miliona maraka. Po izmjenama Zakona oni sa svim svojim potraživanjima u bruto iznosu spadaju u viši isplatni red i moraju se u cjelosti izmiriti - rekao je predsjednik Sindikata solidarnosti Sakib Kopić.

U ovom sindikatu izmjene zakona ističu kao historijsku pobjedu manjinskog sindikata. I potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović koji je u svojstvu apelanta upozorio na protuustavne članove ranijeg zakona, izmjene naziva pobjedom radnika.

- Krupan korak. Definisano je da radnička potraživanja ne mogu biti ograničena na neke minimalne iznose i rok. Naravno, pravna borba slijedi, ali ovo je prvi i najvažniji korak - rekao je Dunović.

I u Savezu samostalnih sindikata BiH pozdravljaju novi zakon, no navode da je moglo biti i ranije.

- Potrošili smo 15 godina, ukazivali smo na nedostatke, došlo je do likvidacije firmi, a najveću štetu su izvukli radnici - istakao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata TK-a Fahrudin Šahović.

Stečajni upravnik Mehmed Krainović smatra da se manjkavosti mogu javiti u preduzećima gdje je veća stečajna masa.

- Mi kada formiramo stečajnu masu nikakav problem nije da podijelimo u skladu sa zakonom, ako zakonodavac kaže, kao što je konkretno u ovom slučaju, da se uposlenici sa svojim potraživanjima iz radnog odnosa raspoređuju u viši isplatni red - naveo je stečajni upravnik Mehmed Krainović. 

Ustavni sud FBiH protuustavnim je proglasio dva člana Zakona o stečaju u martu 2016. godine. Novi zakon bit će na snazi dan nakon objavljivanja u Službenim novinama FBiH.

Pogledajte http://fena.ba/video/1857

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/12zCKpAlm8E1pvp88qdJlNAlMcAGCiZf2?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Magoda: Usvojen Prijedlog Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja sedam institucija kulture

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Grčka usvojila zakon o stranim univerzitetima, spriječeni protesti studenata

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'