Ekonomija     | 08.06.2018. 13:05 |

Svjetski dan akreditacije-Certifikati Instituta BATA priznati u cijelom svijetu

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 8. juna (FENA) - Certifikati o akreditaciji u području ispitivanja, umjeravanja/kalibracija i inspekcije koje izdaje Institut za akreditiranje BiH (BATA) su priznati u cijelom svijetu, istaknuto je na konferenciji za medije koja je održana u Sarajevu povodom obilježavanja Svjetskog dana akreditacije.

Direktor Instituta Željko Medak rekao je da je ta institucija uspostavljena 2002. a da je trenutno akreditirano 112 tijela, od čega 65 ispitnih laboratorija, dvije medicinske laboratorije, osam umjernih/kalibracionih laboratorija, dva certifikacijska tijela i 35 inspekcijskih tijela.

Pojasnio je da akreditacija predstavlja nezavisnu ocjenu tih tijela za ocjenjivanje sukladnosti prema priznatim standardima za određene aktivnosti radi osiguranja njihovog integriteta, nepristranosti i kompetentnosti.

- Zahvaljujući primjeni državnih i međunarodnih standarda, država, preduzeća i društvo u cjelini mogu imati povjerenje u rezultate ispitivanja i kalibracije, izvještaje o inspekciji i certifikaciji, čime se ostvaruje veće povjerenje i sigurnija praksa - rekao je Medak.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić naveo je da VTK ulaže maksimalne napore da što više bh. firmi bude certificirano i da što više bh. proizvoda bude laboratorijski kontrolisano kako bi bili konkurentni na svjetskom tržištu.

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragan Milović izjavio je kako  se nada da će u narednom periodu akreditiranju biti posvećeno više pažnje te da će biti osigurana veća sigurnost proizvoda,hrane i životnog okoliša, a posebno zaštita potrošača. 

Ovogodišnji Svjetski dan akreditacije održava se pod sloganom "Akreditacija: Doprinosi sigurnijem svijetu".

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Predstavljanje rezultata projekta „EXPOCERTInno“

VTK BiH i BATA - Bez sigurne hrane nema sigurnog tržišta, niti trgovine

Čaušević: Kvalitet danas postaje obaveza i sastavni dio života (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana