Bosna i Hercegovina | Autor: Senka Trgovčević

Uručena priznanja Arhiva FBiH za arhivistiku i pamćenje bh. prošlosti (VIDEO)

SARAJEVO, 8. juna (FENA) - U ime premijera Federacije BiH Fadila Novalića, njegov savjetnik Hasan Ganibegović, danas je u Sarajevu uručio priznanja koje Arhiv Federacije BiH daje istaknutim pojedincima i organizacijama za oblast arhivistike, pamćenje bh. prošlosti i afirmaciju BiH.

- Zadovoljstvo mi je da Povelju Kulin ban uručim 'Ženama u crnom' iz Begrada za ispoljenu hrabrost i visoku moralnost u borbi protiv šovinizma i nacionalističke mržnje, kao i profesoru Enveru Imamović za doprinos u pamćenju bh. prošlosti i afirmaciju BiH u zemlji i svijetu – istakao je Ganibegović.  

"Bosanskog stećka“ za oblast arhivistike uručio je profesoru Azemu Kožaru, koji je zahvalnost izrazio Arhivu FBiH budući da ova oblast, kako kaže, nije prepoznata u društvu kako zaslužuje.

- Ovaj posao može raditi samo onaj ko voli i ko ima nerv za nauku – ukazao je Kožar.

S obzirom da 'Povelju Kulin ban' dodjeljuje Arhiv FBiH profesor Enver Imamović smatra da ima veće značenje jer je to institucija koja čuva pamćenje na narode BiH.

- Sve ono što se u prošlosti dešavalo od kada postoji pisana riječ čuva Arhiv FBiH. Kao historičar moram reći da se historija ne može pisati bez upotrebe ove građe – rekao je Imamović, koji je dosta pisao upravo o Kulinu banu.

Također, ovu povelju dobile su "Žene u crnom“, koje su po riječima direktora Arhiva FBiH Adamira Jerkovića, antimilitaristička organizacija koja se nenasilnim sredstvima bori za pravdu ljudi na prostorima bivše Jugoslavije.

- One se bore za žrtve Srebrenice i da Srbija napokon kaže da je bila agresor u BiH i zato smo im, između ostalog, dodijelili Povelju Kulin ban - rekao je Jerković.

Na tome je zahvalnost izrazila aktivistkinja Staša Zajović navodeći da "Žene u crnom“ neće prestati tražiti odgovornost za rat i ratne zločine.

Povodom Međunarodnog dana arhiva i godišnjice osnivanja uručene su zahvalnice Arhiva FBiH Elektrotehničkoj školi za energetiku i Srednjoj ekonomskoj školi.  

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

(FENA) L.A.