Bosna i Hercegovina     | 08.06.2018. 13:35 |

Čović: Europski put BiH bit će nastavljen odmah nakon izbora

FENA Marija Augustinovic

VITEZ, 8. lipnja (FENA) - Europski put BiH bit će nastavljen odmah nakon Općih izbora i uvjeren sam da u iduću godinu ulazimo kao kandidati za članstvo u Europsku uniju - izjavio je u petak predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, nakon što je objavljena njegova kandidatura za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda na predstojećim izborima.

- Kada smo bili s predstavnicima EU jasno nam je kazano. Ostao je samo jedan detalj i da smo sada uradili Izborni zakon, imali bismo kandidatski status... Što se tiče aktiviranja Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP), to je završena priča. Mi smo u MAP-u i pitanje je hoće li on biti aktiviran danas ili u studenom. Ja bih volio da to bude već sutra i mislim da smo ispunili sve preduvjete - kazao je Čović novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH u Vitezu.

Istaknuo je kako će HDZ BiH nastaviti djelovati u pravcu da hrvatski narod u BiH bude suveren i konstitutivan te do kraja ravnopravan s drugim narodima.

- U iduća četiri mjeseca učinit ćemo sve da osiguramo da legitimni predstavnici hrvatskog naroda budu na svim administrativnim funkcijama - dodao je on.

Ističući kako HDZ BiH ostaje najorganiziranija politička opcija i stožerna stranka hrvatskog naroda u BiH, Čović je najavio da će u narednih sedam dana održati sastanak s koalicijskim partnerima iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS), na kojem će biti razgovarano o realizaciji prethodnih dogovora.

Na upit novinara da prokomentira ostale kandidate za članove Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, rekao je da HDZ BiH o njima ne razmišlja nego da je fokusiran isključivo na poziciju hrvatskog naroda, kao i na to da uvjerljivo dobije izbore.

- Prema svakom tko bude protukandidat ponašat ćemo se isto. Nećemo se baviti njima nego svojim glasačkim tijelom, pozicijom hrvatskog naroda i time da ostanemo snaga koja može predvoditi BiH na njezinom euroatlantskom putu i putu izgradnje pravne države i apsolutnog pozicioniranja hrvatskog naroda kao jednakopravnog - kazao je Čović.

Ocijenio je kako dio kandidata dolazi iz glasačkog tijela koji se ne preklapa s glasačkim tijelom HDZ-a BiH.

- Evo, sarajevske stranke su predložile moguća dva ili tri kandidata. Međutim, trebamo biti realni, to je potpuno druga stranačka baza i potpuno drugo glasačko tijelo koje se s nama ne poklapa čak ni jedan posto. Tako da to nije nešto što će opterećivati našu kampanju - istaknuo je Čović.

Najavio je kako će HDZ BiH u narednom razdoblju analizirati sve što je urađeno u protekle četiri godine na svim razinama vlasti te pozvao sve da se uključe u tu analizu.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH razgovarano je o izbornim aktivnostima te stranke, pripremi za izradu izbornih lista, a dogovoreni su i koncepti rada i djelovanja izbornog stožera.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom