Ekonomija     | 08.06.2018. 12:31 |

Federalni inspektori izdali 1.122 prekršajna naloga u iznosu 1.570.278 KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. juna (FENA) - Federalni inspektori izvršili su od 25. aprila do 7. juna 1.839 inspekcijskih nadzora i izdali 1.122 prekršajna naloga u iznosu  1.570.278 KM.

U nastavku prvog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora na teritoriji Federacije BiH u 2018. godini, federalni inspektori su također  naplatili 249.956 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak,  izrečeno je 236 upravnih mjera, od kojih se 108 odnosi na mjere privremene zabrane rada.

Od  517 kontroliranih privrednih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatirano je da svi subjekti nadzora posjeduju fiskalni uređaj, a za 33 subjekta nadzora nisu izdavani fiskalni računi za prodate robe i izvršene usluge.

U saradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove u maju 2018. godine zatečena su 332 radnika nacrno, dok je ukupan broj osoba zatečenih na radu nacrno u Federaciji BiH od početka 2018. godine 1.088.

Akcenat pojačanih inspekcijskih aktivnosti je na borbi protiv sive ekonomije, a inspekcijski nadzori se vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva te termo i elektroenergetike.

Aktivnosti se vrše putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u saradnji s kantonalnim inspektorima rada, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove te je najavljeno da će pojačane inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu.

Iz Uprave su pozvali privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, a kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcioniranja.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Pronađen svinjski DNA u zaleđenom junećem bureku proizvođača Krajina Klas d.o.o. Banja Luka

Iz prodaje povučena 33 komada 'milka oreo' mliječnih pločica zbog pronađenih komada plastike

Pojačani inspekcijski nadzori od sutra na području Federacije BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu