Stranačke aktivnosti     | 08.06.2018. 11:49 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Usljed stalnih i neopravdanih poskupljenja nafte i naftnih derivata, posljednjih mjeseci,  koja su rezultirala povećanjem maloprodajne cijene gorica za čak 0,50 KM, Nezavisni blok traži hitnu reakciju nadležnih državnih i entitetskih institucija. 

Podsjećamo javnost da je Nezavisni blok od početka bio kategorički protiv uvođenja novih nameta i akciza, te da smo upozoravali javnost, da će ukoliko se usvoje akcize, na način kako su to vlade predložile, doći samo do rasta cijena i troškova života građana, te da neće doći do pokretanja cestogradnje. 

U septembru 2017. godine, Nezavisni blok je bio jedina stranka koja je ponudila zakonsko rješenje kojim se kroz preraspodjelu u postojećem modelu prikupljanja sredstava osigurava novi investicijski ciklus, a da se time ne povećava maloprodajna cijena goriva, što su vladajuće stranke odbile. 

U januaru 2018. godine, Klub poslanika Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu PS BiH uputio je Inicijativu za utvrđivanje maksimalnog iznosa marže distributera nafte i naftnih derivata, koja je usvojena, sa ciljem da nadležne državne i entitetske institucije ograniče marže distributera, kako se rast cijena goriva ne bi samo prebacio na teret građana. 

Kako vlast ništa nije uradila po ovoj Inicijativi, Predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u Parlamentarnoj skupštini Bosne I Hercegovine, Senad Šepić, uputio je dva Otvorena pisma državnom i entitetskim premijerima i to 27.02.2018. godine i 08.05.2018. godine, podsjećajući ih na Inicijativu i obavezu da javnosti odgovore šta su uradili kako bi zaustavili ovaj epilog.

Nažalost do danas nismo dobili nikakav odgovor, što pokazuje ustaljenu praksu u kojoj vlast zna samo uvoditi nove namete i pokazuju nedostatak znanja i vizije kako riješiti problem ljudi. 

Zbog svega navedenog, Klub poslanika Nezavisnog bloka je ponovo uputio novi prijedlog Izmjene zakona o akcizama, gdje tražimo da se akciza na naftu i naftne derivate smanji za 0,15 KM, kako bi se smanjili negativni efekti uzrokovani rastom cijena. Čekamo da se Parlament hitno očituje po našem prijedlogu zakona. 

Kao rezultat uvođenja akciza i dodatnog rasta cijena goriva, imamo apsurdnu situaciju da je pored rasta cijene goriva došlo i do lančanog rasta životnih troškova, što pokazuje rast potrošačke korpe, stagnaciju iznosa plata te da od cestogradnje nema ništa u ovoj godini. 

Novac od akciza stoji zaleđen na računima UINO-a zbog toga što se ne mogu dogovoriti oko načina raspodjele, a koliko je situacija apsurdna, pokazuju zvanični podaci UINO, gdje u periodu 2009 – 2017, samo od nameta na gorivo prikupljeno 7,087 milijardi KM, od čega je namjenski u cestogradnju usmjereno 1,11 milijardi KM (15,70%), a u budžete entiteta  5,98 milijardi KM (84,30%), iz čega su se finansirale plate administracije, nabavke automobile, putovanja i zapošljavale stranačke osobe. 

Sa ovim novćanim sredstvima mogli smo izgraditi kompletnu osnovnu mrežu autocesti, bez zaduženja iz vlastitih sredstava. 

Nakon svega, neodgovorna vlast je odlučila još dodatno opteretiti građane sa novim akcizama. 

Pozivamo nadležne da urgentno djeluju kako bi se cijena goriva smanjila, a time ublažili negativni efekti poskupljenja i s tim u vezi apelujemo da se konačno realizuju raniji prijedlozi NB-a: 

Dva prijedloga : 

1.     Ograničiti marže distributera nafte i naftnih derivata – realizacija ranijih i usvojenih inicijativa u Parlamentu BiH 

2.     Hitno smanjiti akcizu za gorivo u iznosu 0,15 KM – usvojiti Zakon Nezavisnog bloka koji je u proceduri 

“Klub poslanika NB-a u Predstavničkom domu PS BiH do sada je uputio dva zakonska rješenja, te nekoliko inicijativa i pisama državnom i entitetskim premijerima, kako bi se smanjila akciza i zaustavio rast cijena goriva, a time i rast troškova života građana, koji svakim danom sve teže žive. Međutim, vladajuće stranke ne žele da o ovim stvarima razgovaraju”, izjavio je predsjednik Kluba poslanika NB-a u Predstavničkom domu PS BiH, i član Predsjedništva Nezavisnog bloka 

“Pokazalo se nažalost tačnim da do povećanja akciza na gorivo nije trebalo doći, jer se već do sada prikupljena ogromna sredstva po ovom osnovu. Od 2009. godine, prikupljeno je preko 7 milijardi KM po osnovu akciza na gorivo, od čega je gotovo 6 milijardi završilo u budžetima i nenamjenski. Da smo namjenski trošili ova sredstva u cestogradnju, imali bismo stope rasta GDP-a od 6% godišnje, nova zapošljavanja i rast plata. Mi smo ipak izabrali da ova sredstva nepovratno uložimo u administraciju. “ – izjavio je Faruk Hadžić, član Predsjedništva Nezavisnog bloka i makroekonomski analitičar.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom