Ekonomija     | 08.06.2018. 08:59 |

Hrvatska uz Britaniju i Francusku imala najnižu stopu rasta BDP-a

FENA Internet

BRUXELLES, 8. lipnja (FENA) - Hrvatska je u prvom tromjesečju zajedno s Britanijom i Francuskom činila skupinu zemalja Europske unije s najnižim stopama rasta BDP-a na tromjesečnoj razini, pokazale su u četvrtak najnovije procjene europskog statističkog ureda.

U prva tri ovogodišnja mjeseca sezonski prilagođeni hrvatski BDP porastao je 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada su aktivnosti po podacima Eurostata stagnirale.

Identičnu stopu rasta bilježila je u prvom tromjesečju i Francuska, dok su u Britaniji aktivnosti uvećane još mršavijih 0,1 posto.

I druga su vodeća europska gospodarstva posustala u prvom tromjesečju, pa su tako njemački i talijanski BDP porasli skromnih 0,3 posto, prenosi SEEbiz.

Najslabiji rezultat bilježili su pak Rumunjska gdje su aktivnosti stagnirale te Estonija s padom aktivnosti za 0,1 posto, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Najviše su pak u prvom ovogodišnjem tromjesečju na tromjesečnoj razini porasle gospodarske aktivnosti u Latviji i Poljskoj, za po 1,6 posto. Slijede Mađarska i Finska s 1,2 posto.

Latvija i Poljska prednjače i najvišim godišnjim stopama rasta BDP-a u prvom tromjesečju prema sezonski prilagođenim podacima Eurostata, od 5,1 odnosno 5,0 posto.

Slijede Mađarska sa 4,7 posto i Češka sa 4,4 posto.

Hrvatski je BDP prema Eurostatovim podacima u prvom ovogodišnjem tromjesečju porastao 1,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. U posljednjem tromjesečju 2017. uvećan je 2,3 posto.

Nižu godišnju stopu rasta bilježila je samo Velika Britanija, od 1,2 posto. Aktivnosti su na godišnjoj razini pale samo u Danskoj, za 0,5 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Eurostat je ujedno potvrdio važeće procjene rasta eurozone i EU-a u prvom tromjesečju, od po 0,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada su uvećane 0,7 posto.

Potvrđene su i procjene godišnjeg rasta, od 2,4 posto u EU, te 2,5 posto u eurozoni. U zadnjem prošlogodišnjem tromjesečju BDP je na razini EU-a porastao 2,7 posto a na razini eurozone 2,8 posto.

U prva tri ovogodišnja mjeseca potrošnja kućanstava u EU blago je ubrzala u odnosu na prethodno tromjesečje, uz stopu rasta od 0,4 posto, u usporedbi s 0,3-postotnim rastom na kraju 2017. Nešto snažnije ubrzanje zabilježeno je u eurozoni, na 0,5 posto, s 0,2 posto u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju.

Znatno su pak usporila bruto ulaganja u fiksni kapital, na 0,8 posto u EU, nakon 1,2-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju. U eurozoni porasla su 0,5 posto, nakon 1,3-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju.

Izvoz je u EU pao 0,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je poskočio 1,8 posto. Pad izvoza bilježila je i eurozona, od 0,4 posto, nakon 2,2-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju.

Uvoz je u EU smanjen u prvom tromjesečju 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca dok je u eurozoni stagnirao.

Vanjska trgovina neto je smanjila stopu rasta i u EU i u eurozoni, napominju u Eurostatu.

Potrošnja kućanstava i ulaganja dali su identičan pozitivan doprinos rastu BDP-a Europske unije, od po 0,2 postotna boda. U eurozoni doprinos kućanstava bio je veći i iznosio je 0,3 postotna boda dok je udio ulaganja bio mršavih 0,1 postotnih bodova.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Michel traži oprez prema pomjeranju roka za provedbu plana oporavka EU

Norveška bi trebala ubrzati usvajanje pravila i propisa EU

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana