Bosna i Hercegovina     | 07.06.2018. 21:34 |

Uloga medija u jačanju mira i stabilnosti u fokusu 'Novinarske akademije 2018'

FENA Saopćenje

KONJIC, 7. juna (FENA) - Svečanom dodjelom diploma danas je završena Novinarska akademija 2018 o temi “Uloga medija i medijskog izvještavanja u jačanju mira, tolerancije i stabilnosti u BiH”.

Vaninstitucionalni program obuke studenata novinarstva sa bh. univerziteta i mladih novinara okupio je 40 sudionica i sudionika u dva modula na Boračkom jezeru nedaleko od Konjica.

Tehnike izvještavanja o različitostima, tranzicijska ljudska prava u medijskim sadržajima, etički standardi kao i medijski doprinos suočavanju s prošlošću i izgradnji kulture sjećanja samo su dio tematskih cjelina o kojima je bilo govora.

Učesnici su slušali predavanja i diskutovali s predavačima, predstavnicima akademske zajednice, stručnjacima za tranzicijsku pravdu, medijskim profesionalcima, predstavnicima Regulatorne agencije za komunikacije i Vijeća za štampu i online medije u BiH, te aktivistima civilnog društva.

Sudionici su kroz pet dana radionice, između ostalog, učili i diskutovali o standardima fer, balansiranog i objektivnog izvještavanja o osjetljivim temama vezanim za rat, zločine, progone stanovništva i druge oblike kršenja ljudskih prava.

Pored toga, polaznici su kroz praktične vježbe i uz profesionalno mentorstvo analizirali medijske sadržaje, upoznali se sa postupkom dokumentaovanja ratnih zločina u svrhu objavljivanja u medijma, a prikazani su i tematski dokumentarni filmovi.

Ljetni edukativni kamp, koji Udruženje 'BH novinari' organizuju od 2013. godine, realiziran je uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz tog udruženja.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Novinarska akademija BH novinara - Kako mediji mogu doprinijeti jačanju mira

SJ - Napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava građana

Odgovornim izvještavanjem do sigurnijeg i ravnopravnijeg položaja za žene

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!