Regija     | 07.06.2018. 18:30 |

EU osuđuje smjenu ravnateljice RTV Crne Gore

FENA Cvita Kusić

BRUXELLES, 7. lipnja (FENA) - Europska unija je u četvrtak osudila smjenu glavne ravnateljice Radio-televizije Crne Gore Andrijane Kadije, ocijenivši da je to protivno slobodi izražavanja, temeljnoj vrijednosti EU-a i ključnom elementu u pristupnom procesu Crne Gore EU.

 "Današnja smjena glavne ravnateljice nacionalnog javnog servisa Crne Gore (RTCG) Andrijane Kadije protivna je slobodi izražavanja i slobodi medija, što je temeljna vrijednost EU-a i ključni element u pristupnom procesu i važno privremeno mjerilo koje treba ispuniti u poglavlju 23 - pravosuđe i temeljna prava", izjavila je Maja Kocijančič, glasnogovornica Federice Mogherini, visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku.

 Uprava RTCG-a smijenila je Andrijanu Kadiju uz obrazloženje da je ugovor između javnog servisa i nevladine organizacije Centra za građansko obrazovanje, koji u velikoj mjeri financira EU, koncipiran suprotno međunarodnim odredbama o neovisnosti javnog servisa i Zakonu o RTCG, javila je Hina.

 Kocijančič navodi da su crnogorske vlasti dužne poštovati europske vrijednosti i standarde te posebno osuđuje to što se pomoć EU-a koristi kao argument za smjenu.

 "Posve je neprihvatljivo da se bespovratna pomoć EU-a, kojom se podupire profesionalizam zloupotrebljava kao argument za smjenu vodstva RTCG-a", ističe Kocijančič.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Majke Srebrenice zahvalile crnogorskom premijeru na potpori rezolucije UN-a

Duško Knežević izručen Crnoj Gori

U Srbiji raste prorusko raspoloženje, a pada podrška članstvu u EU - istraživanje

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel