Bosna i Hercegovina     | 07.06.2018. 18:04 |

Počeo upis u srednje škole na području TK (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 7. juna (FENA) - Počeo je upis u srednje škole na području Tuzlanskog kantona. Za oko 5.900 mjesta u srednjim školama konkuriše oko četiri hiljade maturanata osnovnih škola iz svih 13 općina, ali i značajan broj onih koji su osnovne škole završili izvan Tuzlanskog kantona. 

Među učenicima koji su svoje dokumente predali danas na upis u tuzlansku Medicinsku školu je maturantica Denisa Dedić, jedna od najaktivnijih članica sekcije prve pomoći u živiničkoj Osnovnoj školi ''Dubrave''.

- Za ovu školu sam se zainteresovala jer hoću da budem doktor, da pomažem ljudima. Bila sam na mnogim takmičenjima u osnovnoj školi, ali najviše me privukla prva pomoć - ističe Dedić.

Jedna od najatraktivnijih srednjih škola u tuzlanskom kantonu, Medicinska škola u Tuzli ove godine će upisat 225 učenika.

- Srednja medicinska škola u Tuzli je ove godine rasterećena s planom upisa, budući da postoje i druga odjeljenja, u drugim školama, tako da mi već drugu godinu zaredom osjetimo to rasterećenje. I prošle godine smo upisali isti broj - naglasio je Mirnes Avdić, direktor Srednje medicinske škole u Tuzli.

Dodaje da od ove godine imaju i novi smjer – stomatološka sestra-tehničar, čime prate tržište rada.

Osim u Tuzli odjeljenja medicinskih škola su pokrenule Mješovite srednje škole u Banovićima, Čeliću, Gračanici, Gradačcu, Kalesiji, Lukavcu i u Živinicama, a jedna od tuzlanskih gimnazija pokrenula je medicinski smjer.

Među tehničkim školama ove godine veliki je interes za zanimanja građevinske i mašinske struke. U Mašinskoj školi u Tuzli, kaže njen direktor, najviše je aplikacija za zanimanje zavarivača i operatera CNC mašina.

- To su zanimanja koja su uvedena prije desetak godina, a tek sad je interes za njih na vrhuncu. S rastom industrijske proizvodnje veća je potražnja za ovim zanimanjima i zvanjima - kazao je Emir Teskeredžić, direktor Mješovite srednje mašinske škole u Tuzli.

Prvi upisni rok trajat će do srijede, 13. juna. Drugi rok počinje u utorak 19. juna. Učenicima su na raspolaganju ukupno 5.962 mjesta u sedam tipova gimnazija, te 40 stručnih zvanja, 39 zanimanja, četiri umjetnička, dva vjerska zvanja i dva pomoćna zanimanja za učenike s teškoćama u razvoju.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1852

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1-wHJ1s6gi9aEzivicdtK7QaWTLNWc0h3?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona izvršena 72 inspekcijska nadzora

HBŽ: Počinje drugi upisni rok u srednje škole

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo