Bosna i Hercegovina     | 07.06.2018. 17:41 |

Pendeš-Trenta: Italija podržava evroatlanski put BiH

FENA Saopćenje

 

BRISEL/SARAJEVO, 7. juna (FENA) - Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sa saradnicima danas je održala bilateralni sastanak s novoizabranom ministricom odbrane Republike Italije Elisabettom Trenta.

Sastanku, koji je održan u sjedištu Komande NATO-a u Briselu, prisustvovao je i ambasador BiH pri NATO-u Almir Džuvo sa osobljem Misije.

Pendeš je čestitala Trenti imenovanje na poziciju ministra odbrane i zaželjela mnogo uspjeha u budućem radu.

Razgovarano je  o napretku u ispunjavanju uslova za aktiviranje MAP-a za Bosnu i Hercegovinu, te je Pendeš izrazila očekivanje da će novoizabrana Vlada Republike Italije prepoznati napore koje su MO i OS BiH učinili te da će podržati odluku o aktivaciji MAP-a za BiH.

Trenta je istakla da Republika Italija podržava evroatlanski put BiH, ali istoveremeno je podsjetila na potrebu ispunjavanja uslova i dostizanja standarda, te u tom smislu je iskazala spremnost Republike Italije da kroz inteziviranje bilateralne saradnje podrži reformske procese i evroatlantski put BiH.

Na kraju razgovora je dosadašnja bilateralna saradnja BiH i Republike Italije ocijenjena pozitivnom, a Pendeš je uputila novoizabranoj ministrici odbrane Italije poziv za zvaničnu posjetu Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz bh. ministarstva.

Delegacija MOBiH, koju predvodi ministrica odbrane Marina Pendeš, učestvovat će sutra na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a (NAC) na nivou ministara odbrane zemalja članica NATO i partnerskih zemalja čiji su pripadnici angažovani u misiji „Odlučna podrška“ u Afganistanu, koji će biti održan u sjedištu NATO-a u Briselu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez s ambasadorom Reinertsenom o bilateralnoj vojnoj saradnji BiH i Norveške

Ambasador UK u BiH Julian Reilly u nastupnoj posjeti Ministarstvu odbrane BiH

Podžić primio novoimenovanog veleposlanika Republike Indonezije u BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana