Bosna i Hercegovina     | 07.06.2018. 15:25 |

Dokumenti nisu u skladu sa sistemom koordinacije procesa evropskih integracija

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 7.juna (FENA) - Vlada Republike Srpske (RS) tvrdi da proces programiranja paketa akcionih dokumenata za IPA 2 za 2018. godinu nije realizovan u skladu sa sistemom koordinacije procesa evropskih integracija, koji je na najvišem tehničkom i političkom nivou dogovoren 17. augusta 2016. godine. 

Stoga, kako je saopćeno, ne prihvata bilo kakve aktivnosti koje bi proizilazile iz akcionih dokumenata, a koji nisu u skladu sa ustavnim rješenjima u BiH, te sa kojima se nisu saglasile nadležne institucije tog bh. entiteta.

Na današnjoj sjednici u Banjoj Luci entitetska vlada je prihvatila Prijedlog strategije razvoja energetike RS-a do 2035. godine i uputila ga po hitnom postupku na razmatranje u parlament.

Cilj strategije je stvaranje održivog i konkurentnog energetskog sektora, uz najviši stepen odgovornosti prema životnoj sredini.

- U RS cijene energije su relativno konkurentne, te se kreću nisko na cjenovnoj ljestvici u odnosu na okruženje i Evropsku uniju, a ovakva politika će se nastojati održati i u budućnosti. Stoga je razvoj energetskog sektora potrebno uskladiti s ekonomskim mogućnostima, te tržišnim i regionalnim okolnostima – navodi se u saopćenju iz entitetske vlade.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Plenković: Rafalei će idućih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu