Svijet     | 07.06.2018. 13:47 |

Putin: Rusija je na putu ka stabilnom ekonomskom rastu

FENA Internet

MOSKVA, 7. juna (FENA) - Vladimir Putin, u naporu da ojača životni standard Rusa na početku novog predsjedničkog mandata, u četvrtak je pružio uvjeravanja građanima u ekonomski rast u maratonskom programu pitanja i odgovora prenošenom uživo na državnoj televiziji.

Putin,  koji je lako reizabran u martu, od 2001. koristi redovnu godišnju sesiju pitanja i odgovora s građanima, predstavljajući se kao odlučni borac protiv nevolja na unutrašnjem planu i kao žestoki branilac ruskih interesa na svjetskoj pozornici. 

- Krećemo se u pravom smjeru. Na putu smo ka stabilnom ekonomskom rastu. Da, to je umjereni rast, ali on ne posrće - izjavio je Putin.

Putin je razgovarao s čovjekom koji ga je nazvao iz svog kamiona da se slaže s njim da cijene goriva rastu previše brzo.

- To je neprihvatljivo - kazao je Putin.

Ruska centralna banka prognozirala je da će ekonomski rast u ovoj godini iznositi između 1,5 i 2 posto.

Ruska javnost podnijela je oko dva miliona pitanja predsjedniku, javila je državna TV, od kojih su mnoga bila vidljiva na websiteu programa. Među postavljenim pitanjima bila su ona da li se Putin planira sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u ovoj godini, da li će se odnosi sa Zapadom poboljšati u skorije vrijeme i kako planira da smanji siromaštvo u Rusiji.

Umjesto vanjskopolitičkih tema koje su dominirale ranijim sesijama pitanja i odgovora, u ovoj se godini Putin više bavio unutrašnjim temama i izjavio je da je glavni prioritet njegovog četvrtog mandata da poveća životni standard naglim povećanjem ulaganja u socijalnu zaštitu i infrastrukturne projekte.

Putin je također izjavio da je upozorio Evropu prije nekoliko godina o riziku da Sjedinjene Države nameću svoja pravila drugim zemljama, ali u da ga niko nije želio saslušati.

Ruski čelnik kazao je da su tarife koje je Washington uveo drugim zemljama na uvozni čelik i aluminij ravne sankcijama, i da evropske zemlje nikada nisu očekivale da će biti pogođene tim mjerama, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Navaljnaja: Putin nije legitimni predsjednik Rusije

Putin: Ruska porodica treba imati najmanje dvoje djece

Putin: Ruski naučnici su blizu stvaranja vakcina protiv raka

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta