Bosna i Hercegovina     | 07.06.2018. 12:54 |

Forum teatar - Trening za nastavnike u oblasti sprječavanja nasilja

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 7. juna (FENA) - U cilju nastavka saradnje sa srednjim školama Istočnog Sarajeva i početka suradnje sa osnovnim školama Istočnog Sarajeva Forum teatar u saradnji sa Asocijacijom XY organizira trening za nastavnike, koji će biti održan u petak u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Dio je to UN Women projekta "Standardi i angažman za sprječavanje nasilja nad ženama i porodičnog nasilja u BiH", koji finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju.

Cilj tog treninga je da se nastavno osoblje osnovnih i srednjih škola educira za rad u oblasti sprječavanja nasilja i informira o značaju projekta Inicijativa mladih i ključnim strategijama djelovanja, dosadašnjim rezultatima njegovog provođenja u praksi, kao i iskustvima članova "Budi muško kluba i budi žensko saveza", koji projekt provode u školama kao vršnjački edukatori.

Trener vršnjačke edukacje - koordinator za mlade Budi muško klub Sarajevo Asocijacije XY Amer Džekman kaže da vršnjačka edukacija daje odlične rezultate u prijenosu znanja i vještina te prijateljskog pristupa u prevencija vršnjačkog nasilja i promociji zdravih životnih stilova.

- Dugogodišnjim radom i zalaganjem shvatili smo da je potrebno uključiti i druge faktore društva u svrhu povećanja nivoa znanja kod mladih ljudi. Stoga ovaj put sa nastavnicima i profesorima želimo postići još veći efekt. Zamislite da na odjeljenskoj zajednici postoji profesor (educiran i osnažen velikom količinom znanja i vještina prema mladim ljudima) koji može razgovarati s učenicima o temama s kojima se oni stalno suočavaju i što je još važnije o temama o kojima mladi ljudi misle da mogu razgovarati samo sa vršnjacima - kazao je.

Zbog toga, kako je kazao, taj trening za profesore neće poslužiti samo za povećanje nivoa znanja, nego će biti karta za ulazak u drugu dimenziju pristupa prema mladim ljudima.

- To će osnažiti njihove pedagoške vrline i omogućiti procjenu i odabir načina individualnog pristupa prema svakoj mladoj osobi - naglasio je Džekman.

Ističe da s desetogodišnja praksa programa koji primjenjuju tokom realizacije tog projekta (u radu sa mladićima i djevojkama) pokazala kao uspješna u promociji zdravih stilova života i stvaranja zdravog i prosperitetnog okruženja za mlade.

Zbog toga, kaže, žele da projekt još više učvrste u školama. Nastavnici će imati priliku za informiranje o tri modula koja mogu koristiti u svom radu.

Iz Forum teatra Istočno Sarajevo navode da će trening za nastavnike biti održan 8. juna.

- Tom prilikom bit će potpisana zajednička deklaracije protiv nasilja čime se pokazuje spremnost obrazovnog sistema i nevladinog sektora da zajedničkim djelovanjem učine sve da bi se spriječilo nasilje i da bi se stvorilo bolje okruženje za mlade - najavljeno je.   

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Forum teatar - Online kreativna radionica za Međunarodni dan porodice

Ambasador Field: Da podržimo žrtve seksualnog nasilja

U Historijskom muzeju BiH izložba o mentalnom zdravlju 'Čovjek je čovjek'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta