Svijet     | 07.06.2018. 13:34 |

NATO objavljuje novi plan jačanja u Evropi i novu riješenost prema Rusiji

FENA Internet

BRUXELLES,  7. juna (FENA) - Ministri odbrane NATO-a u četvrtak su iskazali odlučnost da pokažu novu riješenost prema Rusiji, istovremeno se nadajući da će spriječiti niz transatlantskih sporenja da podriju jedinstvo 29-članog vojnog saveza.

Ministri će na sastanku u Bruxellesu objaviti novi plan jačanja NATO-a u Evropi u slučaju krize s 30 vojnih bataljona, 30 avionskih eskadrila i 30 ratnih brodova u roku od 30 dana. Detalji plana, koga su sačinile SAD i stupit će na snagu u 2020. godini, još su šturi.

Ministri će također najvjerovatnije objaviti jačanje morskih operacija, posebno na Mediteranu, gdje ruski brodovi iz sjene prate saveznička plovila. 

Očekuje se da se na sastanku zvanično objavi više od 1.200 članova osoblja za nove komandne položaje koji pokrivaju Atlantski okean da sjedištem u Norfolku u  američkoj saveznoj državi Virdžiniji i u njemačkom gradu Ulmu, a koji bi se bavili logistikom u slučaju bilo kakvog sukoba na evropskom tlu. 

- To će biti od ključnog značaja za prebacivanje naših trupa preko Atlantika i unutar Evrope bez odgoda kadgod bude potrebno, kako bismo osigurali da imamo prave snage na pravom mjestu u pravo vrijeme - izjavio je novinarima u srijedu  generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Ministarski sastanak dolazi samo pet sedmica prije samita čelnika NATO-a, kome će prisustvovati američki predsjednik Donald Trump.

Trump je prije godinu dana uznemirio američke saveznike u novom sjedištu alijanse vrijednom miljardu dolara javno ih ukoravajući što ne ulažu dovoljno u vojne budžete.

Tokom protekle godine on je povukao SAD iz pariškog klimatskog sporazuma i iz iranskog nuklearnog sporazuma. Uz velike troškove, evropski saveznici  pokušavaju da održe taj sporazum u životu. Potom je 1. juna uveo tarife na uvoz aluminija iz Evrope i Kanade, pozivajući se na brige iz domena nacionalne sigurnosti.

Stoltenberg tvrdi da SAD odnedavno ulažu u evropsku odbranu više nego ikada, ali je priznao značaj ublažavanja napetosti.

- Kada je riječ o NATO-u, realnost je da su transatlantske veze pojačane. Mi smo dio šire slike, a dugoročno bi koristilo NATO-u i vojnoj saradnji ukoliko budemo u stanju da se bavimo i rješavamo te i ostale sporove - izjavio je Stoltenberg.

Na putu ka Bruxellesu, američki ministar odbrane Jim Mattis izjavio je kako ne očekuje da će trgovinski jaz naškoditi vojnim vezama.

Tarife su delikatno pitanje za Mattisa, koji je uvijek naglašavao značaj jačanja veza sa saveznicima, posebno onim u NATO-u, gdje je insistirao na većim ulaganjima u vojsku i za borbu protiv islamskih ekstremista.

Upitan smatra li da će Trumpove tarife naškoditi vezama s NATO partnerima, uključujući i Kanadu, Mattis je izjavio: Upravo sada to ne primjećujem".

- I ja mislim da je preuranjeno govoriti o trgovinskom ratu - kazao je američki ministar odbrane, prenosi Associated Press.

 

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Sastanak Nikšića i Isaka - Vjerujemo u zakonit i ispravan rad svih institucija

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta