Regija     | 07.06.2018. 12:06 |

U Beogradu ove godine dvije parade ponosa

FENA Mladenka Krilic

BEOGRAD, 7. lipnja (FENA) - I ove godine u Beogradu su najavljene dve parade ponosa i to prva 23. lipnja, dok je druga najavljena za 16. rujna.

Parada ponosa Srbije, koju organiziraju udruženja Egal, Glic i Laud & Kvir, a čiji je slogan "Matičarka, normalno" bit će održana 23. lipnja u okviru Mjeseca ponosa u Pionirskom parku od 11 sati, dok će drugu organizirati šest organizacija 16. rujna pod sloganom "Reci da".

Organizatori parade koja će biti održana u lipnju naveli su da više od 20.000 trans osoba u Srbiji još ne dobija mogućnost da stekne pravni status, a samim time ni da ostvaruje ustavom garantirana prava.

Navode kako je njih stotine tisuća lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih, trans i interseks osoba, okupljeni u zajednicu koja mora da se krije, a jednom dijelu njih država ne daje šansu ni da budu pravno vidljivi, prenose beogradski mediji.

Oni zahtevaju donošenje zakonskog okvira kojim će se trans osobama omogućiti pravna vidljivost ("bez sakaćenja i sterilizanja"), donošenje Zakona o istopolnim partnerstvima i stvaranje sustava prevencije od HIV/AIDS-a, posebno kod mladih, i pružanje pune i moderne zdravstvene zaštite oboljelima.

Organizatori Parade ponosa Beograd, najavljene za rujan, zahtijevaju odgovornost države za zaštitu ljudskih prava LGBT+ osoba, sankcioniranje nasilja nad LGBT+ osobama, usvajanje zakona o rodnom identitetu i o registrovanim istopolnim zajednicama, podsticanje objektivnog i nesenzacionalističkog izveštavanja o problemima LGBT+ osoba.

Takodje traže reformu sustava obrazovanja, uključujući uklanjanje diskriminatornih sadržaja iz udžbenika i usvajanje zakona koji će pored ostalih vidova vršnjačkog nasilja prepoznati i kazniti slučajeve koji su učinjeni zbog seksualne orijentacije i rodnog identiteta žrtve.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

EU službeno uvjetuje integraciju Srbije normalizacijom odnosa s Kosovom

Srbija: Udruga i sindikati novinara traže odgovornost NATO za bombardiranje RTS-a

Zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković pušten iz srbijanskog pritvora

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije