Kultura     | 07.06.2018. 12:53 |

Brian Eno - U toku posljednje pripreme za izložbu u Historijskom muzeju BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. juna (FENA) - Završni radovi na postavci multimedijalne instalacije "77 Million Paintings" britanskog muzičara, producenta i vizuelnog umjetnika Briana Enoa u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine su u toku.  

Enoov tim već je stigao u Sarajevo kako bi u narednim danima izvršio tehničke prilagodbe i testiranje kompjuterskog programa zaduženog za generisanje audio i video sadržaja instalacije.

Video segment instalacije čine radovi koje je Eno ručno oslikao na staklenim pločama, a osim zvučnog i vizuelnog sadržaja postavke, umjetnik je kreirao i opuštajući, ugodni i meditativni ambijent u glavnoj izložbenoj dvorani Historijskog muzeja BiH.

Brian Eno u Sarajevo će doći naredne sedmice kada će 13. juna otvoriti svoju prvu izložbu u regiji, dok će dan kasnije u sarajevskom muzeju održati predavanje za kojim proteklih dana vlada veliko interesovanje lokalne, ali i regionalne publike.

Predavanja Briana Enoa širom svijeta opisana su kao zanimljiva, nepretenciozna i prilvlačna, te su zbog toga i vrlo posjećena. Oni koji žele čuti zanimljiva promišljanja ovog velikog umjetnika o životu, umjetnosti i tehnologiji, a još uvijek se nisu registrovali, to mogu uraditi još danas putem web stranice British Councila. 

Izložba Briana Enoa bit će centralni kulturni događaj ovog ljeta u široj regiji kada je u pitanju vizuelna umjetnost, a ovaj jedinstveni kulturni događaj omogućili su British Council i Historijski muzej BiH, te drugi partneri projekta.

Izložba će biti otvorena 77 dana, do 29. augusta, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta